IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво е trade-in или как да сменим старата си кола с нова

Вижте как да спестите пари и да не направите грешни изчисления

Кой не би искал да смени старата си кола за нова точно сега? Със сигурност има много желаещи, а днес можете да осъществите подобно събитие по три различни начина в зависимост от възрастта и състоянието ѝ - да я предадете за рециклиране, да продадете старата си кола в сайт за обяви,  или да я замените за нова по метода, наречен trade-in. Какво представлява последният и какви са плюсовете и недостатъците му, ви разказваме сега.


trade-in


Предимства на системата trade-in

Плашещ фактор тук са ужасните истории на собственици на автомобили, които твърдят, че са загубили хиляди левове при замяна на стара кола за нова по този начин. Но въпреки съществуващите рискове, програмата за търговия е била и остава изключително удобна, а понякога и много изгодна оферта за по-голямата част от шофьорите. Trade-in системата се практикува почти навсякъде по света.

Например, много изгодно е да размените старата си кола, ако в замяна сте решили да купите скъпа, престижна марка автомобил, отстъпката от която определено ще покрие пропуснатата печалба от продажбата в сайт за обяви няколко пъти. Системата има и други предимства. Ето и основните от тях:


trade-in


Като търгувате с колата си, спестявате значителна част от личното си време, което може да бъде изразходвано за семейството или работата.

Участието в програмата ви позволява да останете на колела без голямото прекъсване, което обикновено се случва при самостоятелна продажба на стара кола.

Много дилъри предоставят най-изгодните условия за лизинг за нова кола точно на онези, които са решили да им предоставят старата си кола.

Абсолютната чистота на сделката и в повечето случаи липсата на измами правят този вид търговия по-привлекателна в сравнение със самостоятелната продажба на автомобил.

Не е нужно да правите предпродажбена подготовка, като харчите голяма сума пари за това - дилърът ще го направи вместо вас.

Винаги има възможност да договорите почти желаната от вас сума за старата си кола, като наред с това ще получите и прилична отстъпка от цената на новата.

Всъщност обаче, колкото и привлекателна да е системата trade-in, то тя крие и немалко недостатъци. Затова всеки трябва да прецени за себе си, дали такъв вид услуга го устройва. Ето и някои от минусите на програмата trade-in.


trade-in


Винаги трябва да сте нащрек, защото и при вносителите на нови автомобили има безскрупулни дилъри, които без да се замислят ще ви предложат цена, значително по-ниска от реалната за вашата стара кола. Всъщност основният недостатък е именно подценяването на стойността на вашата стара кола. За дилъра е жизненоважно да направи пари и от тази последваща продажба, така че главният оценител ще направи всичко, за да намали допълнително цената.

Не винаги е възможно да закупите новата кола, която искате, и ако търговецът на автомобили има такава, тогава най-вероятно тя ще бъде пълна с всякакви ненужни опции, които увеличават цената ѝ, което пък обезсмисля всички възможни промоции и отстъпки.

При огледа на колата ви, оценителят ще се хване за такива дреболии, на които обикновеният купувач не би обърнал внимание. И ако при нормални условия такива недостатъци могат да бъдат отстранени за една цена, тогава занижаването на цената при дилъра за същите недостатъци ще се извършва при напълно различна ценова листа.

Клопки при размяната и как да ги избегнем

Подводните камъни и системата за търговия са почти синоними в реалностите на съвременните сделки с автомобили. За съжаление, не всички дилъри работят чисто, поради което програмата за смяна на атрактивно изглеждащи превозни средства, наречена Trade-in все още не може да спечели доверие сред автомобилните ентусиасти.

Например след проверка, мнение на оценител и продажба на стар автомобил условията за закупуване на нов автомобил могат да се променят драстично. Колкото и жалко да звучи, но това се случва доста често. Водачът трябва да закупи автомобил при неизгодни условия поради подписване на предварителен договор, в който не са посочени условията за закупуването на новия автомобил. За да не ви се случи подобна ситуация е препоръчително да подписвате всякакви книжа в присъствието или след подробна консултация с компетентен авто адвокат.


trade-in


Що се отнася до сериозното подценяване на стар автомобил, има няколко начина за справяне с това явление: Първият от тях е да се свържете с няколко автокъщи, да получите оценка от всеки от тях, да сравните условията и да изберете най-подходящия за вас. Вторият начин е автомобилът да бъде диагностициран и оценен от независим експерт, за да се знае задълбочено техническото състояние на вашия автомобил.

Има реални случаи, когато след опити да заблуди клиент, който има в ръцете си предварително заключение на независим оценител, ръководството на вносителят на дадена марка се извинява и дори прави щедри подаръци под формата на отстъпки и допълнителни аксесоари за новия автомобил.

С други думи замяната на старата ви кола с нова е интересна система, пестяща време, нерви и разправии и ако сте решили да си купувате нов автомобил, то не е лошо да проверите кой от вносителите работи по въпросната trade-in програма. Но по време на сделката, бъдете внимателни и вземете предвид съветите, които ви даваме.

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    За да видиш трябва да гледаш. Аз например почти ежедневно виждам електромобили, а живея в малко градче.
  • #3
    1 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дръжте си старата кола ако е в добро техническо състояние и не я продавайте! Ако имате възможност купете си нещо хубаво втора употреба докато все още има. Сега нови коли няма, и няма и да има. А скоро и старите ще свършат и пазара ще се свие драстично. За електрическа кола не се надявайте. Те са измама. Всички говорят за тях а никой не ги е виждал в реалния живот. Особено в България да караш електрическа кола невъзможно.
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    K ( преди 1 година )
    Не желая да я сме на старото си е старо нови бараки не искам
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Мич ( преди 1 година )
    Е то няма нови коли в момента... И скоро май няма да има. Питах за ново фиатче, дачиййка, ми не знаят кога...