IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Виетнамските електрически джипове идват в Европа с 402 к.с. и 484 км пробег

Продажбите на Vinfast и Pininfarina VF 8 и VF 9 стартират през втората половина на годината

Виетнамският производител Vinfast и ателието Pininfarina представиха електрическите SUV VF8 и VF 9, чиито продажби в Европа ще стартират през втората половина на тази година.


VinFast


Двата модела бяха показани през миналата година на изложението в Лос Анджелис под имената F e35 и e36, но впоследствие са преименувани на FV 8 и VF 9, като попадат в сегментите D и E. На първо време те ще се предлагат в САЩ, Германия, Франция и Холандия, като вече са известни и цените им.

При по-малкия – VF 8, който е с 5 места, те стартират от 36 133 евро за версията Eco и от 42 669 евро за версия Plus, докато за по-големия – VF 9, който ще предлага 7 места, цените са съответно 49 280 евро за Eco и 53 413 евро за Plus, като това е без субсидиите, предлагани за електрически превозни средства в различните държави.


VinFast


От Vinfast посочват, че дизайнът на двата всъдехода е вдъхновен от спортните автомобили, като се залага на оптимизиране на аеродинамиката (това вероятно се отнася за по-малки, защото VF 9 определено има форма на тухла). Двата модела се различават значително на външен вид, но споделят един и същи мотив на решетката на радиатора.

Засега пълните технически характеристики не се съобщават, но все пак се посочва, че 5-местният VF 8 има два електромотора – по един на всяка ос, като съвкупната им мощност е 408 к.с. Ще се предлага и версия само с един двигател, която ще развива 204 к.с., като тя ще получи и по-малка батерия, осигуряваща пробег от 459 км.


VinFast


Що се отнася до по-големия електрически SUV – VF 9, той ще получи същата задвижваща система, както и по-голям пробег. Предполага се, че стандартната батерия ще осигурява изминаване на 484 км, но ще се предлагат и ъпгрейди, увеличаващи пробега до 679 км.

И двата автомобила са оборудвани с големи 15,6-инчови сензорни екрани, head-up дисплеи и ще разполагат със система за автономно шофиране от ниво 3 - нещо, което в момента се предлага само от топ-моделите на Mercedes-Benz.


Още снимки на двата електрически SUV - вижте в галерията:

0 от 500