IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Един от най-редките автомобили в света се продава на търг

Очаква се, че за този Talbot ще бъде платена баснословна сума

Френската автомобилна компания Talbot остави ярка следа в историята, въпреки че нямаше късмет да оцелее до днес, както направи Bugatti, например. Единичните запазени бройки от нейни модели струват безумни пари в наше време, а един от тях ще бъде продаден на търг на 4 март. Това е луккозният кабриолет Talbot-Lago T150-C-SS Teardrop Coupe от 1937 г., за който се очаква да донесе поне 10 млн долара от продажбата си.


Talbot-Lago T150-C-SS Teardrop Coupe


Историята на този модел започва през 1933 г., когато Антонио Франко Лаго се възползва от възможността и купува почти фалиралата компания Automobiles Talbot-Darracq SA, която по това време е дъщерно дружество на британския концерн Sunbeam-Talbot-Darracq. Новият собственик решава да въроди марката и през 1934 г. на автомобилното изложение в Париж е представен прототипа Talbot-Lago T150 Grand Sport, който печели възторжени отзиви от публиката. 

Малко след това Лаго решава да се състезава и така през 1936 г. са създадени състезателните автомобили Talbot-Lago T150 C. През същата година на автомобилното изложение в Париж компанията представя иновативно спортно шаси, известно днес като T150-C-SS. Моделът, оборудван с 4,0-литров двигател с три карбуратора, развива 140 к.с.  


Talbot-Lago T150-C-SS Teardrop Coupe


С цена по това време от 78 000 франка T150-C-SS е пряк конкурент на автомобили като Alfa Romeo 8C 2900 и Bugatti Type 57S. Няколко десетки шасита T150-C-SS са построени между 1937 и 1938 г., като те имат корпуси, проектирани от различни производители. Част от тях са дело на легендарната автомобилна фабрика Figoni et Falaschi, която подготвя 10-12 купета. И именно едно от тях - Teardrop на Talbot-Lago T150-C-SS, ще бъде продадено на тър

Този автомобил получава най-екстремния вариант на дизайн на Modèle New York, включващ изцяло алуминиева конструкция и масивни предни калници. Построени са само две коли, като до наши дни оцелява само едната. През годините тя е участвала в различни конкурси и състезания и печели голям брой награди. 


Още снимки на този невероятен атомобил - вижте в галерията

0 от 500