IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota и Suzuki ще правят заедно евтин кросоувър на ток

Моделът с пробег от 500 км е насрочен за по-бедните пазари

Японските производители Toyota и Suzuki обединяват усилията си, за да създадат евтин електрически кросоувър. Като размери той ще бъде сравним с Hyundai Creta и ще може да изминава до 500 км без презареждане, съобщава Autocar.


Suzuki


Ръководствата на двете компании са напълно наясно, че електрификация е неизбежна, но не всеки купувач може да си позволи скъпите (поне на този етап) автомобили на ток. За целта всяка от тези марки ще пусне на свой собствен кросоувър, който първоначално ще бъде насочен към пазара в Индия, но всъщност ще получи статута на глобален модел.

Кросоувърът Suzuki ще се продава като Maruti Suzuki YY8, докато името на неговото „братче“ от Toyota все още не е известно. Електромобилите ще бъдат построени на модулната платформа 27PL, която представлява вариант на архитектурата Toyota 40PL, проектирана специално за електрически превозни средства.


Suzuki


По предварителна информация, дължина на електромобила, чийто старт на серийното производство е планиран за 2024-2025 г., ще бъде около 4275 мм, широчината - 1880 мм, височината - 1640 мм, а междуосието - 2 700 мм.

Базовата версия ще бъде с предно предаване и ще може да развива 138 к.с., като ще получи батерия с капацитет 48 кВт/ч. Вариантът с два електромотора ще разполага със 170 к.с. и по-мощна батерия – 59 кВт/ч, която ще позволи пробег от 500 км с едно зареждане.


Suzuki


Цените на електрическите кросоувъри на Toyota и Suzuki ще стартират от 1,3 млн рупии за базовия вариант (около 30 000 лв), докато версията с два електромотора ще струва 1,5 млн рупии (34 000 лв).

Снимки: Autocar

0 от 500