fallback

Ford разработи ръчна скоростна кутия без педал на съединителя

Новият агрегат ще става както за всъдеходи, така и за хибридни модели

Американският производител Ford е разработил нова ръчна скоростна кутия, която не изисква педал на съединителя. Заявката за „иновативната електронно управлявана трансмисия“ е подадена в Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Според документа новата механична скоростна кутия ще позволява ръчно превключване на предавките. В същото време, за тези, които искат да използват традиционния съединител, третият педал ще остане в автомобилите.

Новата скоростна кутия всъщност представлява ръчна трансмисия с електронен съединител. Електрохидравличният механизъм позволява предавките да бъдат превключвани само с помощта на селектора. Електрониката, отговорна за работата на традиционния съединител, получава сигнали от сензор за налягане на селектора на скоростите или от преобразувател, монтиран на третия педал.

В същото време последният няма механично задвижване и ще остане в автомобили за шофьори, които не са готови незабавно да изоставят класическото управление на превозно средство, оборудвано с механика скоростна кутия. Системата би трябвало да направи управлението на ръчната скоростна кутия по-съвместимо с хибридно задвижване.

Все още обаче от Ford не са посочили кога ще започне да се използва новата трансмисия. Експерти предполагат, че бъдещият Mustang, а също така всъдеходите от семейството Bronco и хибридните модели на Ford ще бъдат оборудвани с технологията. Възможно е технически сложната трансмисия да усложни поддръжката, както и да повиши цената на бъдещите автомобили на марката.

В галерията може да видите схемата на работа на новата скоростна кутия:

Снимки: Ford

fallback
  • #11
    Тенекеджията ( преди 2 години )
    И тва като дойде тука след 10 г нов внос с бъгнат сензор в лоста ще се чудим кво става докато раберем че сензора в лоста е с клеясали пътечки от влагата.Ще сменяме съединители майденители
  • #10
    анонимен ( преди 2 години )
    До колкото помня, корейците вече имат такъв вариант в продажба.
  • #9
    Старчок ( преди 2 години )
    Защо ми ги сложихте тия звезди, *** нецензурно ли ви се вижда, с корекцията Ви изглежда простшки
  • #8
    Старчок ( преди 2 години )
    Едно време имаше Трабант Хикомат, можешеи с *** да управляваш, или с скоростния лост. Тия са го лустросали електронизирали.
  • #7
    Докторът ( преди 2 години )
    Поредното недоразумение от Форд.
  • #6
    анонимен ( преди 2 години )
    *** Кутия
  • #5
    Б ( преди 2 години )
    скоростна автоматична4-скоростна ръчна5-скоростна ръчна4-скоростна полуавтоматична.Това за ситроена,айде сега всезнайко обяснявай.
  • #4
    анонимен ( преди 2 години )
    ford претоплят стара манджа , многоса зле тея хора
  • #3
    Селянин ( преди 2 години )
    Такава кутия има в Citroen DS от има-няма 60 години. Остава да патентоват и завиващите фарове.
  • #2
    //// ( преди 2 години )
    Alfa Romeo 156 selespeed е такава кола.
fallback
Последни