IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България е на дъното по достъпност на горивата

Жители на Люксембург могат да си купят най-много бензин с една заплата

България се намира на 29-о място от общо 32 държави в Европа по достъпност на бензина до населението, сочи проучване на „РИА Новости“. Това има за цел да установи колко литра гориво може да си купи жителят на съответната държава със средната месечна заплата.


гориво


Според данните на агенцията, българинът може да си купи 586,4 литра за месец, като посочената цена на бензина в случая е 586,4 рубли, което прави 2,30 лв. Отчита се още, че цената на горивото се е увеличила с 31,5% в сравнение с януари миналата година. По този показател България е на едно от първите места, като единствено в Литва има по-голямо увеличение да една година – 31,7%.

България си остава една от страните с най-евтин бензин, като по този показател зад страната ни се само Казахстан, Беларус, Русия и Украйна. Най-скъпо е горивото в Швеция, където цената за литър през януари е била 3,82 лв. за литър.

Най-много бензин на месец обаче могат да си купят жителите на Люксембург – 2329,9 литра, като те плащат 2,85 лева за литър. Второто място е за Норвегия – 2148,8 литра, а третото за Австрия – 1944,6 литра.

Снимки: РИА Новости

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Затова мислещите се надяват да паднат цените на електрическите коли и да се отървем завинаги от тровещите каруци с ДВГ.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    123 ( преди 2 години )
    Не е вярно, повечето могат да си купят едва около 300л гориво ,като мен
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На фона на заплатите в страната горивото е скъпо ако заплатите се увеличат и горивото ще поскъпне заради цялостното състояние на икономиката, ако видят че могат да печелят повече ще се възползват.
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    да ( преди 2 години )
    Живея в Швеция и мога да си купя 3 333 литра дизел или 3783 литра бензин с една заплата.Ако бях на средната такава тези цифри щяха да са наполовина.Иначе съм докторче ...карам дизелов Артеон.
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И пак руска информация
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Извода е, че в държавите с най-скъпо гориво, хората имат най-висока покупателна способност. Обаче, още много има да учи и чете българина, за да разбере ЗАЩО Е ТАКА. Жокер: с ниски данъци и ниски заплати не става.
  • #4
    22 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много българи съм чувал да казват, че и 5 лв да го направят пак ще карат даже ще им е по-добре, че са щели да са малко колите по пътищата. В същото време няма пари за ядене и ток, но да сипе гориво в бракмата нов внос все ще се намерят. Да отиде до някъде с колело, пеш или градски транспорт е срамно. Задължително трябва да е с бракмата. Жалка работа...
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Kъде е най евтино ( преди 2 години )
    Венецуела и Иран. Там бензина е по евтин от питейната вода.
  • #2
    16 rate up comment 14 rate down comment
    Гошо от безистена ( преди 2 години )
    И за какво са ви повече от 580 л гориво на месец? Бензиностанция ли ще отваряте?
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Но според задръстванията и трафика в София, не изглежда така. Вярно е, че инфраструктурата на града не може да понесе трафика и жителите, но все пак не е само това. Иначе жителите на тази "педя" земя, освен горивата, могат и доста други неща повече да си позвлят.