IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla задържа новите модели, за да се фокусира върху продажбите

Компанията записа рекордна печалба за последното тримесечие на 2021 г.

Tesla представи резултатите си за последното тримесечие на 2021 година на специално събитие, на което бяха обявени и плановете за настоящата 2022. Шефът на компанията Илън Мъск разкри доста подробности, като разкри две важни новости, успоредно с обявяването на задържане в лансирането на новите модели на марката.


Tesla


Започвайки с финансите, американската компания обяви приходи от 4,09 милиарда долара за тримесечието, което е доста над очакваните 3,89 млрд. Така общите приходи на компанията за годината надхвърлят 17 милиарда долара. За последния период на 2021 година, производителят е продал рекордните 308 000 бройки от своите модели, с което подобрява рекорда си от третото тримесечие с 241 300 реализирани нови коли. 

Според Мъск, през настоящата година Tesla ще може да увеличи производството и доставката на автомобили с поне 50% спрямо 2021. Това ще стане с използването само на двете настоящи Гигафабрики във Фримонт и Шанхай, които прогресивно разширяват капацитета си. Що се отнася до фабриките в Остин и Берлин, те също стартират пълномащабно производство.


Tesla Cybertruck


Компанията очаква след заработването на всичките й мощности, производството на автомобили тази година да достигне между 1,4 и 15, милиона бройки. Що се отнася до кризата с полупроводници, Мъск не е особено разтревожен: "Вярваме, че недостигът на чипове ще ни ограничи малко тази година, но ситуацията се нормализира и все така ще можем да произведем повече автомобили".

Тази година няма да видим нови модели на Tesla (нещо, което се знаеше и досега), тъй като нарастването на производството ще е с фокус към настоящите 4 модела на компанията - Model 3, Model Y, Model S и Model X.Така, следващият планиран - Cybertruck би трябвал ода бъде лансиран на пазара през 2023 година.

Добрата новина е, че освен дългоочаквания пикап, догодина има шанс да видим също камиона Semi и спортната машина Roadster. И двата модела, както и Cybertruck вече бяха многократно отлагани, а въпреки липсата на нови коли, очакваме лансирането на две революционни технологии - Full Self Driving (FSD) и батериите с клетки 4680.


Tesla 4680


Последната версия на системата за напреднало автономно шофиране се очакваше в края на миналата година, но бе отлагана няколко пъти. Сега се очаква тя да бъде лансирана до края на тази година. "Ще бъда шокиран, ако тази година не успеем да създадем асистираща система, която е по-сигурна за хората", заяви Мъск. Междувременно компанията обяви, че от старта на тестовата програма на бета версията на FSD, собствениците на електромобили, които са приели да участват са нараснали от няколко хиляди до 60 000.

Що се отнася до новите батерии 4680, то производството им вече започна и Tesla обещава първите автомобили с такива акумулатори да бъдат при собствениците си още през през първото тримесечие на годината. Новият тип клетки в момента се произвеждат в Гигафабриката в Остин, но тази година ще стартира и поточна линия във Фримонт. Остава да видим как те ще се отразят на динамиката и пробега на електромобилите, както и каква ще бъде цената им.

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До #2, понеже си тъпичък и дори и ти не си разбираш за какво говориш: последно тримесечие - печалба 4,09, приходи 18 млрд. Пълна година - печалба 12 млрд, приходи 54 млрд. Числата са закръглени.
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    #4 хаха, точно! Супер ник! 4680 е като да си вземеш големи банани вместо маймунски п.шки. Със същото тегло получаваш много повече стока (повече ток) и по-малко обелки (по-малко тегло). А защо никой друг не прави pack-ове с малки, но много на брой клетки? Защото не могат :D Иска се изолация (в Теслата има пяна между тях), терморегулация (в Теслата питата между клетките е без аналог) и се иска умно управление и баланс на всяка една батерийка - отново специалитет само на мъсколетите.
  • #5
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Това заглавие е ... ( преди 2 години )
    абсолютен нонсенс! Или е нещо измислено във вакуума на елънчу.
  • #4
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Бензитирит ( преди 2 години )
    Тия са фалирали...
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Тесла ще пуска новото поколение батерии преди всички! Така като гледам плановете на Тойота, ФВ и КИЯ/Хюндай за внедряванетоо им, смятам че Теслите поне още две години ще са на върха на продажбиите при електромобилите!
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    Това са приходите за последното тримесечие! Мъск представи последно тримесечие и годината!
  • #1
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Веднага си личи, че статията не е превеждана от Петърчо. Това, обаче, не значи, че няма грешки. Не приходите са 4,09 млрд., а печалбата (преди данъци, обезценки и амортизации). Приходите са почти 18 млрд.