IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Корейски концерн е новият собственик на SsangYong

Производителят на електрически автобусии камиони Edison Motors плати 255 млн долара

Корейският консорциум Edison Motors купи на практика фалиралия SsangYong за 255 млн долара. Корейския производител имаше сериозни финансови проблеми още от 2010 г., когато стана собственост на индийския гигант Mahindra.


SsangYong


В началото на 2020 г. компанията подаде молба за обявяване във фалит, след като не можеше да обслужва кредитите си, а Mahindra започна да търси купувач. Дълговете на SsangYong надхвърлиха 50 млн долара, след като продажбите на нови автомобили спаднаха до 84 496 бройки през 2021 г. Това е с 21% по-малко от предходната година.

За 9 месеца на 2021 г. компанията отчете оперативна загуба от 198 млн долара, а нейният собственик Mahindra спря да инвестира средства. Намеренията на Edison Motors спрямо SsangYong засега са неясни, но като цяло компанията има намерения да излезе на пазара на леки автомобили.

Edison произвежда електрически автобуси и камиони, като нейните амбиции са да изпревари Tesla и да се превърне в „Apple на индустрията на електрически превозни средства“. Компанията възнамерява да произвежда модела Smart S, който развива 644 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч само за 2,5 секунди, за да се конкурира с Tesla Model S и Mercedes EQS.

Корейският концерн също така заяви, че планира да произвежда Smart E, който ще си съперничи с Mercedes EQE, както и Smart A, за да се конкурира с Tesla Model 3.

0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    лошо няма , последно време правеха сносни автомобили , но истината е че индииците само дърпат фирмата назад , защото нямат нужните за 21-ви век технологии.