IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Chevrolet Silverado също мина на ток

Големият пикап получи мощност 664 км и пробег от 643 км

Електрификацията на популярни модели продължава с пълна сила и поредното доказателство за това е Chevrolet Silverado. Това не е първият пикап с изцяло електрическо задвижване и дори не е първият в гамата на General Motors, но със сигурност ще бъде най-важният за американския концерн.


Chevrolet Silverado EV


Silverado EV е пълен с всякакви умни функции и технологии, а посочените от производителя цифри са повече от впечатляващи. Пикапът ще има пробег от 643 км с едно зареждане благодарение на най-големия пакет батерии Ultium, поставян досега. Двата електромотора развиват съвкупна мощност от 664 к.с. и 1063 Нм въртящ момент, като в режим Wide Open Watts (WOW) ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема 4,5 секунди.

Бързото зареждане с постоянен ток при 350 кВт ще позволи добавянето на 170 км пробег само за 10 минути. Освен това пикапът може да тегли товар с тегло до 4,5 тона и да превозва 600 кг в товарното си отделение.


Chevrolet Silverado EV


От GM уточняват, че тези стойности са за топ-версията RST, но на първо време ще излезе базовият вариант WT (Work Truck – работен камион). При него мощността ще бъде 510 к.с. и 834 Нм, а теглото на тегленото ремарке или каравана ще намалее до 3,6 тона. На по-късен етап ще се появи и версия, която може да тегли до 9 тона.

Топ-вариантът RST ще получи завиващи задни колела, адаптивно въздушно окачване, система Super Cruise и функция Flex Midgate, която ще може да конфигурира по различни начи товарния отсек на пикапа. При сгънати задни седалки и отворена задна врата Silverado EV RST ще може да превозна товари с дължина над 3 метра, което е почти два пъти повече от стандартния вариант.


Chevrolet Silverado EV


Интериорът на Silverado EV е добре познат от други модели на марката, но има и някои новости. Цифровите дисплеи доминират, като версията RST получава 17-инчов централен екран, който се простира до 11-инчов цифров приборен панел. Ако това не е достатъчно, водачът има на разположение и хед-ъп дисплей със зрително поле, обхващащо 14 инча.

Всички версии на пикапа ще използват новата софтуерна платформа, базирана на Ultifi Linux, разработена самостоятелно GM и позволяваща чести актуализации от разстояние. Въпреки това, част от системите в автомобила – като климатик и радио, например, ще се управляват ръчно. Отсъствието на двигател позволява допълнително място за товари и предмети в предната част.


Chevrolet Silverado EV


Освен това, модификациите RST и WT получават по-аеродинамична каросерия в сравнение със стандартния Silverado и всяка разполага със система за зареждане PowerBase с 10 изхода и 10,2 кВт електрическа мощност. Тази система може да захранва инструменти, играчки или цяла къща, ако е необходимо. Silverado EV може също да зарежда други електрически превозни средства, точно както и големите му конкуренти на пазара.

Стартът на производството на електрическия пикап е планиран за началото на 2023 г., като то ще започне с версията WT. През есента на същата година ще излезе и RST, като цените ще варират от 41 495 долара за базовия вариант до 105 000 долара за най-високо оборудване.

Още снимки на електрическия пикап - вижте в галерията:

Снимки: Chevrolet

0 от 500