IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина създателят на оригиналната Mazda MX-5

Дизайнерът Шунджи Танака си отиде на 75-годишна възраст

Иконичната Mazda MX-5, позната и като Miata, започва живота си преди над 30 години като семпъл и забавен роудстър. Концепцията й и до момента не се е изменила особено, като и новите поколения, въпреки промените в дизайна, следват същия стил заложен от японския майстор Шунджи Танака.


Шунджи Танака


Танака - главен дизайнер на оригиналния модел, си е отишъл от този свят преди дни, за което съобщава негов близък приятел в социалните мрежи. Японският дизайнер е починал на 75-годишна възраст, като не се посочва причина за смъртта му.

Появата на Mazda MX-5 е свързана с глобално дизайнерско съревнование между отделите на марката на различни континенти. Победител става калифорнийското подразделение на японската компания, което надвива колегите си от Токио с по-атрактивна концепция.


Mazda MX-5


Именно на Танака е поверено да превърне дизайнерските скици в сериен автомобил, като той отговаря като шеф на екипа и за екстериора, и за интериора на компактната спортна машина. И дава на света това, което често наричаме Porsche 911 на компактните и по-масови автомобили.

Не се знае много за творчеството и живота на Шунджи Танака, който работи и по дизайна на Mazda 929. След кариерата си в Mazda, специалистът отива в Kawasaki, където отговаря за дизайна на не един и два успешни мотоциклета на производителя.


Шунджи Танака


Що се отнася до неговата рожба Mazda MX-5, тя се промени доста от първоначалния си първообраз, макар да запази духа му почти напълно. Но и ще продължава да се променя - чрез електрификация, каквото е обещанието на марката. Дали ще стане електромобил или ще използва хибридни технологии, предстои да разберем.

0 от 500