IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda научи колите да следят пътните условия и да се оплакват на властите

Засега става въпрос само за маркировка, но системата ще бъде разширена

Изследователският институт на Honda и Министерството на транспорта на Охайо стартират пилотна програма, в която японските автомобили ще докладват на властите за състоянието на пътната маркировка. За целта Honda създаде специална система, която използва автомобилни камери и улавя маркировките на пътя, а след това независимо ги оценява, поставяйки им цветови кодове.


Honda маркировка


Ако маркировката на пътя е в перфектно състояние, системата ще я маркира в зелено. Добрите маркировки ще получат жълт код, а нуждаещите се от ремонт ще получат червен код. Ако на пътя няма маркировка, ще бъде поставен сив цвят. Тези данни, както и GPS координатите, заедно със снимки или видеоклипове, се изпращат до органа, отговарящ за поддръжката на пътищата в съответния район.

Ръководителят на Министерството на транспорта на Охайо - Джак Марчбанкс, отбеляза, че агенцията „редовно проверява пътищата“, но това е „трудоемък процес“. Системата, от друга страна, ще премахне цял етап от работа и ще помогне на пътните работници значително да спестят от проверка на маркировките и да ускорят възстановяването им, което в крайна сметка ще повиши безопасността.

Авторите на системата искат да научат автомобилите да споделят информация помежду си, така че шофьорите да са подготвени за зони с лоша маркировка. Тази способност ще бъде особено актуална за машини с автономни системи, които работят именно благодарение на маркировката по пътя.
В бъдеще системата ще получи и други функции, но засега Honda не разкрива подробности. Най-вероятно става дума за откриване на дупки и пукнатини на пътната настилка.

0 от 500