fallback

Колите на VW ще получат нови "електронни мозъци"

Samsung представи чипове с 5G и нови мултимедийни функции

Samsung представи два нови чипа за "свързани" автомобили и мултимедийни системи от следващо поколение: Exynos Auto T5123 и Exynos Auto V7. И двата използват изчислителни ядра ARM и оперативна памет тип LPDDR4x с ниско енергийно потребление, като вече са пуснати в масово производство и са готови за внедряване в четириколесни машини.

Чипът Exynos Auto V7, например, ще захранва бордовите сървъри за приложения (ICAS) на Volkswagen, разработени от подразделението Vehicle Component Solutions на LG Electronics. Модулът Exynos Auto T5123 пък е телематичен блок за управление, с поддръжка на 5G мрежи в режим SA (автономен, без използване на елементи от комуникационни мрежи от предишно поколение) и NSA (неавтономен, използващ поддържащите елементи на 4G мрежи), осигуряващ изтегляне на данни със скорости до 5,1 гигабита в секунда.

Exynos Auto V7 има задачата да управлява бордовите информационно-развлекателни системи, включително тези, които ще се появят на предстоящите модели на Volkswagen. Чипът интегрира осем ARM Cortex-A76 изчислителни ядра и 11 графични ядра ARM Mali G76. Последните са разделени на две групи: три осигуряват работата на дигиталното инструментално табло и прожекционен дисплей с разширена реалност, осем - на централния екран и други подсистеми.

В допълнение, Exynos Auto V7 е оборудван с невронна мрежа (помага за разпознаване на лица, говор и жестове) и четири HiFi аудио процесора. "Електронните мозъци" могат да управляват до четири дисплея и 12 камери. Системата за обработка на изображения може да скрие „счупени“ пиксели, да разшири динамичния диапазон, да премахне геометричните изкривявания и да намали шума.

Системата за управление на захранването на новите електронни компоненти е базирана на интегралната схема S2VPS01. Тя предпазва чипа от пренапрежения, къси съединения, претоварвания и прегряване.

Все още не е ясно кога и на кои модели на германския автомобилен производител ще се внедряват новите чипове на Samsung, но по всяка вероятност става въпрос за някои от по-новите актуални модели и следващото поколение електромобили, разработвани по проектите Artemis и Landjet.

 

fallback
  • #4
    анонимен ( преди 2 години )
    Най-големите иновации в немското автомобилостроене идват от корейските и китайски доставчици.
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Пак разбирачи с евтини малолитражки 3-та ръка коментират кой какво да направел ха ха. Ако се видите отстрани колко сте жалки.
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    Нови мозъци стари дизели
  • #1
    ким хой ( преди 2 години )
    Те да вземат да поставят от тия мозъци на менижмънта щото работата на ВАГ отива в много лоша посока. Но още 10-15 години за нас ще има стари голфове и аудита.
fallback
Последни