IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Suzuki пуска първия си електромобил до 2025 година

Най-вероятно компанията ще си партнира с Toyota за проекта

От Suzuki потвърдиха, че ще представят първия си изцяло електрически модел до 2025 година, като с това стана последният автомобилен производител, тръгнал по пътя към гама без вредни емисии. Новината бе обявена от президента на компанията Тоширо Сузуки, по време на представянето на новото поколение на кросоувъра S-Cross.


Suzuki S-Cross


Японският производител относително късно се обръща към електрическите технологии, но досега компанията не се нуждаеше от електромобил за да пази нивата на СО2 емисии в гамата си на ниски нива. Все пак, повечето произведени от компанията автомобили (особено в Япония и Индия) са с малки двигатели и сравнително леки купета.

В Европа, всички актуални коли на Suzuki са поне с 48-волтова мека хибридна технология, а благодарение на партньорството си с Toyota за производството на комбито Swace (реално Corolla Touring Sports) и кросоувъра Across (близнак на RAV4), марката предлага пълен хибрид, както и плъг-ин хибридна технология в гамата си.  Именно това техническо партньорство с Toyota от Suzuki могат да използват и за първия си електромобил.

Не е ясно дали програмата на двете компании се простира до напълно електрически модели, но ако това е така, ще могат да бъдат използвани батериите и електромоторите от новия кросоувър Toyota bZ4X. Suzuki може да последва и пътя на Subaru, които скоро представиха ребрандирана версия на bZ4X, наречена Solterra.

След Swace и Across, напълно логично е и екологичният претендент на марката да е ребрандиран модел на Toyota, плод на разширено партньорство. Все пак, Suzuki е относително нишов играч на европейския пазар, а обръщането изцяло към електрификацията със собствени сили би било доста скъпо начинание, което трудно ще се отплати.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Приятелю, освен Европа, същото се случва и в Щатите и в Китай, а тези трите пазара представляват 80% от продажбите на нови автомобили и всички марки се съобразяват с тях. И ако за Сузуки няма проблем, то за Toyota ще е огромен проблем, ако няма какво да продава на тези трите пазара. А тя на практика няма да има какво да продава, защото в плановете и са заложени 500 хиляди електромобила през 2025 година. За повече просто няма да имат батерии, дори да желаят да ги произвеждат.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До #1Големи глупости дрънкаш. Електрификацията се случва в ЕС предимно, а не по света, където няма такива *** еко изцепки. Особено пък в Азия, където е основния пазар на марката, чакай да се електрифицират.
  • #1
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аха ясно. Преминаването към електромобили било скъпо. Значи след 2030-та година направо затварят, защото тогава ще се продават само електромобили а те не могат да си го позволят. Тогава най-много автомобили ще продават ксиаоми, apple, sony и Tesla разбира се. Те поне могат да си позволят да произвеждат електромобили.