IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Украинци представиха електрически камион за 14 000 евро

Моделът CoolOn има пробег до 300 км с едно зареждане

Украинската компания  Coolon Motors разкри подробности за първия си модел - електрическият камион CoolOn. По плановете на производителя, масовото производство на екологичния товарен модел ще започне още през следващата година. Любопитна е и посочената цена - 16 000 долара или около 13 820 евро.


CoolOn


Срещу скромната сума получавате вентилен реактивен електродвигател с мощност от 120 киловата (163 к.с.). По думите на създателите на камиона, електромоторът е построен на принципа на реактивните електрически машини, изобретени още в края на 19 век. Батерията е литиево-желязо-фосфатна, с капацитет от 60 киловатчаса и може да осигури пробег с едно зареждане до 300 км.

Задвижването е на предните колела или опционално на четирите. Товароносимостта на машината е между 1,5 и 2,5 тона, в зависимост от версията. CoolOn е изграден на модулна платформа, като е с нископодова кабина и закрито товарно отделение, вместо което може да се постави каросерия с ниски бордове или оборудване за различни нужди.


CoolOn


Плановете са фирмата от Криворог да произвежда по около 2000 машини годишно. В начало производството ще се извършва в цехове с обща площ от 4000 кв. м. Освен самите камиони, в тях ще се правят двигателите, батериите и цялата електроника за товарния модел. През 2024 - 2025 година, украинците планират да построят по-голям завод и да асемблират по около 20 000 бройки годишно.

В плановете на Coolon Motors са компанията да стане "световна" и да измени сферата на градската логистика. При построяването на по-голяма фабрика и увеличаване на производството, фирмата ще лансира електромобили в Европа и на други чужди пазари.

Повече снимки на CoolOn вижте в галерията:

0 от 500