fallback

VW Group тества безжично зареждане за Porsche Taycan

Новата технология позволява 80% от капацитета на батерията да се "пълни" за едва 10 минути

Технологичното и научно подразделение на Volkswagen Group of America - Innovation Hub Knoxville, разширява научното си сътрудничество с Oak Ridge National Laboratory (ORNL) и университета в Тенеси, за работно проекти по нови технологии, включително такива, свързани с електрическата мобилност.

Първият проект, по който трите партньора работят, е иновативна и мощна система за безжично зареждане на електромобили, като за опитен образец е избран Porsche Taycan. Идеята на проекта е да се направи пробив в безжичното зареждане, като фокусът е върху електромагнитните вълни за елиминиране в колебанията им при процеса на индукционно зареждане.

Първите опити на технологията изглеждащ обещаващо, като прототип на системата е показал ефективност до 98 процента. Това ще рече, че почти всичката енергия, напуснала зарядното е влязла в батериите на електромобила. По време на изпитанията, екипът е успял да "надуе" мощността от 6,6 на 120 киловата.

Финалната цел е да се достигнат 300 киловата мощност, което ще позволи зареждане на 80% от батерията на Taycan за само 10 минути. Разработките, обаче, няма да спрат само с новото безжично зарядно. От Volkswagen Group и научните им партньори ще работят и по други проекти, като например модерни функционални материали. 

Сред новото поколение материали са нов тип композитни панели за купетата на автомобилите, базирани на растения материали за интериора и нов процес на рециклиране на материали, които до момента са се считали за считали за нерециклиращи се

fallback
  • #10
    sam ( преди 2 години )
    дано поне е безопастно... да не би да слезеш от колата и да почнеш да играеш Брейк
  • #9
    До 8 ( преди 2 години )
    Благодаря
  • #8
    До 7 ( преди 2 години )
    Хубаво, ама ти пишеш за лабораторни тестове! Аз ти пиша, че това вече го има и работи! Пиша ти за техническата част, а не държавата където има!
  • #7
    До 4 и 5 от 1 ( преди 2 години )
    Супер, ама аз живея и се опитвам да просперирам не в Норвегия, а в България
  • #6
    анонимен ( преди 2 години )
    поне 60% не четат научни новини, а както каза иво христов поне 80% са дебилии
  • #5
    До 1 ( преди 2 години )
    Ще ти разкажа още, че в момента са настроени да зареждат с до 50 кВ, но мощността им е да зареждат до 500 кВ! Сняг или вода не оказва влияние! Имаш да черпиш за информацията!
  • #4
    До 1 ( преди 2 години )
    Хахахаха! Момче, една тайна за теб! В Норвегия в центъра на Осло има безжични зарядни! Паркоместа върху които спираш и зарежда! За сега е за Ягуар и-пейс! Ако не вярваш си го Гугли и чети. Ползват се за такситата! Но България е далеч от бъдещето!
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    шминтирита и бензинджията дали ще псуват тук???
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    ... лаборатории ...
  • #1
    анонимен ( преди 2 години )
    Успех на всички желая и да стане факт в реална обстановка, а не само да ни показват резултати от лаботатории.
fallback
Последни