IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel плати 64.8 млн евро и отърва съда

Глобата на компанията е заради нередовни дизелови двигатели

Германският производител Opel постигна споразумение с прокуратурата и плати глоба от 64.8 млн евро заради по-високи нива на вредни емисии, отделяни от двигателите на неговите автомобили. Така компанията избягва съдебно преследване и разследването срещу нея приключва, съобщават медиите в страната.


Opel


Проведеното разследване показа, че някои модели на Opel с дизелови мотори отделят повече вредни емисии от обявените от производителя пред Федералната служба за автомобилен транспорт. От компанията се оправдаха с „проблеми с документацията“ и допълниха, че глобата вече е платена.

Това означава, че срещу Opel няма да има процес по подобие на този срещу Volkswagen. Освен това, производството срещу шестима топ-мениджъри от компанията също е прекратено, като някои от тях са платили глоби. Говорител на производителя каза още, че финансовата санкция не е заради „умишлени деяния или престъпления, по-специално измама".

„Няма никакви данни за използване от наша страна на незаконно устройство, намаляващо вредните емисии. Затова и продължаваме да твърдим, че всички превозни средства на Opel са спазвали законовите изисквания“, коментираха от компавията.

Разследването срещу автомобилния производител беше инициирано от германската неправителствена организация Verein Deutsche Umwelthilfe. През 2018 година Федералната служба за автомобилен транспорт на Германия задължи Opel да изтегли от пазара моделите си, при които са установени по-високи нива на вредни емисии. От компанията реагираха, като смените софтуера на дизеловите си двигатели.

Снимка: Opel

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това няма голямо значение, защото марката Опел вече бавно ще прекрати същвствуването си. Уви, няма друг сценарий за нея.
  • #1
    7 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Те за това после ги купиха ПСА и сега проблеми нямат с френските мотори. Кога германец е правил читав и нелъжлив мотор?Никога.Изключение от това правят моторите на Порше.