IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С какво дилърите дразнят купувачите на нови коли?

Потребителите не са доволни от много неща в автомобилните салони

Световният интернет-гигант Google и агенцията за маркетингови изследвания Kantar проведоха мащабна изследване, за да разберат как изглежда пътя на потребителя до придобиването на нов автомобил. И резултатите от това изследване се оказват доста любопитни.


шоу-рум


Най-популярното място за продажба на нов автомобил си остава шоу-рума на съответния производител, като 92% от потребителите предпочитат да си купят колата именно от дилъра. Нещо повече - 97% от тях дори при покупка онлайн се възползват от възможността за получаване на автомобила от салона.

Подобна популярност обаче не означава, че потребителите са доволни от работата дилърите. Според 35% от участвалите в допитването, търговците се опитват да им продадат ненужни услуги и това е много дразнещо. Много от купувачите недоволни от бавния процес на покупка - попълване на документи (28%), оформяне на поръчката (27%), трудно достигане до шоу-рума (26%) и чакане на топ-мениджър (24%).

Затова и купувачите искат от по-рано да бъдат запознати с особеностите на съответни модела (56%), с цената му (55%) и сроковете за доставка (41%). Освен това, 32% от участвалите в допитването са категорични, че искат да получат оферта онлайн, а 24% с удоволствие биха се записали за тест-драйв.

Трябва да се отбележи, че автомобилистите считат онлайн-покупката и директната доставка до дома като опции за бъдеще. През 2021 година около 2/3 от от хората са готови да извършат сделката онлайн, като се очаква този дял да продължи да се увеличава. Още повече, че числото на потребителите, които за първи път са видели своя автомобил именно в интернет, вече достига рекордните 89%.


0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    bn ( преди 2 години )
    И повярвай ми, масово търговците искат да постигнат високо клиентско задоволство. Смятам, че има доста добри търговци, които не продават на всяка цена, и има отвратителни търговци, които продават на всяка цена, че чак е грозно и те отвръщава.
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    bn ( преди 2 години )
    До 11. Всички автомобили в Европа пристигат с летни гуми (изключение правят автомобилите с т.нар екстра "грип контрол". Никой не знае кога ще се продаде тази кола. Ако ти продадат колата лятото със зимни гуми...не е ли същото. Това, че търговеца не ти е предложил зимен комплект колела и/или ти не си се интересувал и пожелал такива, си е негов/твой проблем.
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Най ме подразни това, че ми дадоха колата януари с летни гуми и вместо да се радвам на новата придобивка ходих да търся и да сменям гуми
  • #7
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По-интересно би било да се изследва с какво купувачите дразнят дилърите.
  • #6
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Зонго ( преди 2 години )
    Това е така и не е така. Аз например получих сегашната ми кола, която притежавам, директно в гаража, докато бях на ски в чужбина.
  • #5
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Че съм обикОлил сичките дилъри и никой не сака да напрайме чист бартер за гоуфо, а охраните даже сакат да *** бият. Питам това нормално ли е, а тиа нерезе от роус ройсо, даже ме занимаваа с кафе докат дойде линейката от четвърти километър да *** прибере. Остай, че едвам сам избЕгал от там, а треаше да крадна гоуфо от полицейски паркинг и сега е целио очукан и надупчен, кат войнишко канче и ептен нема никой да сака да го земе, че надеждата ми беше у Рено, че они без тва са закинали яко.
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    2-ри - и си прав и не. Цената е фиксирана, оттам нататък има местни специфики, затова центие по държавите са различни. Отделно всеки дилър има диапазон в който може да играе (% от това което взема). Колкото до кола от завода - не става. всяка кола слязла от линията е "продадена". Това не е хляб да прават и да седи и да те чака. В Германия, можеш да си вземеш поръчаната от завода - Ауди (Инголщад, Хайлброн), ФВ (Волфсбург)., БМВ от БМВ форум-а.
  • #3
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Не знам за другите, *** у БГ са само алчни мафиоти. Арчиш 5 цифрена сума за талига, ония ти вика ей там има автомат да си вземеш кафе - идеше ми да го фрасна!
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да, само един производител продава директно и всички знаем кой е той.
  • #1
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    С тива, че няма фиксирана цена на автомобилите. Другото с което дразнят е, че лобитата им са направили невъзможно, човек да отиде пред фабриката на която и да е компания и просто да си вземе кола от там ...