fallback

Челен удар: Tesla Model Y срещу Volkswagen ID.6

В необичайния краш-тест двата електромобила се сблъскаха с 64 км/ч

Противопоставянето на Tesla и Volkswagen става все по-ожесточено, като моделите на двете марки вече водят сериозна борба на пазарите на електромобили. Това накара и китайски експерти да организират любопитен краш-тест между Tesla Model Y и VW ID.6 Crozz, за да се установи, при кой от двата кросоувъра поражения са по-малки.

Електромобилите се сблъскаха фронтално при 50% покритие и скорост от 64 км/ч. Това е равносилно на удар в неподвижно деформируемо препятствие при два пъти по-висока скорост - 128 км/ч.

Резултатите се оказаха доста добри - салоните и на двата електромобила оцеляха, не избухна и пожар, каквито се очакванията при подобен сблъсък. Все пак манекените в салона буквално летяха, като се удряха не само във въздушните възглавници, но и в седалките, вратите и в други елементи.

Вратите от страната на шофьора на Tesla Model Y не можаха да се отворят след сблъсъка, докато при VW ID.6 подобен проблем няма. Акумулаторът на германския автомобил изобщо не пострадал, за разлика от този на американската кола. Като цяло обаче пораженията по двата модела са идентични, така че те явно предоставят еднакво ниво на безопасност.

Снимка и видео: YouTube

fallback
  • #29
    До 28 ( преди 2 години )
    Ако е по-тежък значи пропорционално по-голяма част от енергията се поема от по-лекия автомобил.
  • #28
    анонимен ( преди 2 години )
    Незнам дали всички гледащи си дават сметка, че и двата модела са правят в заводи в Китай. Тоест китайците правят най-добрите електромобили в момента.
  • #27
    VAYK ( преди 2 години )
    Мисля, че Айде 4 е бая по тежък :)))
  • #26
    анонимен ( преди 2 години )
    В науката се говори с формули дай някаква зависимост(закон) изразен със съответният математически апарат който да доказва твърденията ти другото е бла бла
  • #25
    анонимен ( преди 2 години )
    Автомобил се движи с 64км/ч и се удря в недеформируема бариера. Цялата енергия на удара се поема от деформацията на автомобила.*************************************************************************Два автомобила с еднакво тегло и конструкция се удрят челно. Всеки се движи с 64 км/ч и всеки от тях се деформира еднакво. Колко енергия е поел всеки от тях при удара?*************************************************************************Задача по логика от 4-ти клас!
  • #24
    До 21 ( преди 2 години )
    И тези 40 тона се разпределят в деформация на двата автомобила. Няма нищо - не си учил, не си разбрал, здрав да си...
  • #23
    анонимен ( преди 2 години )
    Човешкото тяло не може да издържи удар със скорост по-голяма от 64 км/ч затова и тестовете се правят при тази скорост при по-високи скорости вътрешното налягане в организма би смазало органите на всеки
  • #22
    анонимен ( преди 2 години )
    с чалга и тройки по милост толкова, затова всичко започва от образованието и минава през съдебната система .... но стойчо керев нали спори гравитацията дали е измислица, простттт народ, слаба държава
  • #21
    анонимен ( преди 2 години )
    Просто едните пишат за скорост и енергия а другите за разрушителност и смъртоносност ако кола се удари в здрав бетон или дърво с 130км/ч енергията ще е същата но ще е в пъти по-разрушително за колата отколкото ако се удари в друга кола докато двете се движат с 65км/ч защото ще се огъне другата за разлика от бетона и дървото които биха били доста по-непокътнати и стабилни
  • #20
    До 19 ( преди 2 години )
    Ти човек изобщо ходил ли си на училище? Ако си ходил и си се дипломирал значи учителите ти са за затвор. Обяснявам просто, единия обект се движи с 64км.ч. в мига на сблъсъка теглото му се е увеличило от 2 тона на 20 тона, същото се случва и с насрещния обект, тоест при сблъсък на 40 тона ще има двойно по-големя енергия от сблъсъка отколкото ако единия бе в покой и си тежеше 2 тона. Ако и толкова просто обяснение не разбереш, значи мозъка ти е загубил безвъзвратно логично-следствена връзка.
fallback
Последни