fallback

Експерти посочиха най-икономичната скорост на движение

Много важни са начинът на ускорение, както и оборотите на двигателя

Една от важните характеристики на автомобила, от която много зависи и неговия успех на пазара, е разходът на гориво. При представянето на нов модел производителят му посочва определени стойности, но експертите съветват да не им се вярва на 100%, тъй като те се разминават с действителността.

По-точна представа за разхода може да се добие с добавянето на около 1-2 литра, като това важи най-вече в случаите, в които автомобилът се кара по лоши пътища и съответно на по-ниска предавка, както и в задръствания в градовете. Разликата се дължи на факта, че производителите провеждат своите измервания за разхода в условия, близки до идеалните. И постигането на тези показатели на пътя е много трудно.

И все пак - коя е най-подходящата скорост за пестене на гориво? Според експертите на изданието Car, тя е 75 км/ч, което е реално постижимо дори в някои градски райони, стига да няма задръствания. В случая ускорението трябва да бъде плавно и равномерно - примерно за 20 секунди да се достига скорост от 50 км/ч, като се следят показанията на оборотомера. Те не трябва да прехвърлят 1500 об/мин.

Трябва да се знае, че разходът на гориво (в случая бензин) е свързан и с избора на определена предавка. Затова и експертите съветват да се включи най-високата възможна предавка, а при автоматична скоростна кутия да се премине на ръчен режим. Не трябва да се поддържат високи обороти, а също така е добре да се изключи и климатика. Светлините (предната оптика) покачва разхода с 0,5 л/100 км, така че през деня е добре да се активират само фаровете срещу мъгла.

При движение извън града оптималната скорост е около 80 км/ч. Тогава разходът на бензин е най-нисък, като той може да бъде свален допълнително при движение зад камион или автобус. Тогава челното съпротивление намалява.

fallback
  • #8
    Хаха ( преди 2 години )
    Тия експерти открили топлата вода. Старите шофьори още от едно време си знаем че най икономично е на 5-та скорост с 90км/ч. Това е валидно за почти всички автомобили с 5 или повече скорости. Едно време производителите ги пишеха тия неща в книжката на всяка кола. При различни обороти и скорости какъв е очакваният среден разход по равен път.
  • #7
    Да ви имам "екс ( преди 2 години )
    "експертите съветват ... при автоматична скоростна кутия да се премине на ръчен режим"Ахахахахахахаха :)))))))))))))))))))))))))))
  • #6
    пора ( преди 2 години )
    като искат икономия за града си взимат смарт - там колкото и да настъпваш разликата е максимум 1 литър плюс минус....
  • #5
    анонимен ( преди 2 години )
    Големи "експерти", очаквам формулата за перпетуум мобиле да чуя скоро. Тва на какъв автомобил, с какъв двигател на равно ли, по нагорнище ли, няма значение, караш с тези скорости и на бензиностанцията ти връщат пари. Най-икономично за икономистите е да не карат, че ми е писнало от такива, дето ускоряват с календар и ги изпреварва градския транспорт на светофара.
  • #4
    анонимен ( преди 2 години )
    Почти разбрах нещо от статията, ако съм на бензин да карам с 1500 оборота. Ама аз съм с турбо дизелов двигател. Как да карам с него? В града със 75км/ч. на коя предавка и с колко оборота? А на извънградско до 90км/ч? А на магистрала?За климатика няма да питам, вече ще го изключвам, особено при 40 навън, мисля да си правя безплатен топлинен удар.
  • #3
    //// ( преди 2 години )
    "а също така е добре да се изключи и климатика" ми да изключим двигателя и на бутаме колата, още по икономично е!
  • #2
    Nev ( преди 2 години )
    "Чудесен" съвет да се поддържат ниски обороти да си повредиш двигателя в дългосрочен план, тъй като маслената помпа не подава достатъчно масло за смазване и охлаждане на вътрешните компоненти. Виждал съм таксиметрови шофери да карат в диапазона около 1000 об/мин да "пестят" гориво, и после парите дават за преждевремнни основни ремонти.
  • #1
    анонимен ( преди 2 години )
    Пълна глупост, да се активират само фаровете за мъгла, ама нали при халогенните крушки те са 55вата,а основните ако са халогенна, пак са по 55вата,а пък основните лед са по35вата, та пишещия(преписващия) статията няма голяма представа от автомобили....
fallback
Последни