IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дефицитът на чипове ще донесе загуби от 210 млрд долара

На толкова се изчисляват щетите за световната автомобилна индустрия

Заради недостига на чипове автомобилните производители по света ще загубят около 210 млрд долара, като тази сума е 19 пъти по-висока от посочваната от експертите досега. За 2021 година концерните няма да могат да произведат 7,7 млн автомобила, съобщават анализаторите на фирмата AlixPartners.


чипове


Експертите се надяват, че дефицитът на полупроводници ще намалее през есента, но ситуацията се влошава заради затварянето на предприятията в Малайзия, като причината е коронавирусът. Недостигът на електронни компоненти принуди повечето водещи марки да намалят производството, като при някои от тях се стигна и до спиране на работата в отделни предприятия.

Големият проблем се дължи на рязкото увеличение на продажбите на микропроцесори заради факта, че все повече хора работят от къщи. Това е причината за увеличеното търсене на компютри и лаптопи. Едновременно с това автомобилните компании бяха принудени да увеличат темповете на производство, за да могат да реагират на потребителското търсене.

Някои производители - като Mercedes-Benz и BMW, например, вече обявиха, че умишлено ще поддържат този дефицит, дори когато достигнат нормални темпове на производство, тъй като така ще запазят високите цени на своите автомобили.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Стига фейкове, колко микрочипа има един лап-топ? Проблемът е че се влагат във всичко- като зяпачнеш от четките за зъби, крушки за осветление, контакти , зарядни , слушалки....