IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още държави в ЕС забраняват приложението Waze

Франция ще блокира употребата му, а Белгия все още обмисля ограничението

Франция ще блокира приложения за навигация в трафика като Waze и Coyote, които отличат местоположението на полицейска екипи и камери за отчитане на скоростта, а в следващите месеци това ще направи и Белгия, съобщава Autoevolution.


Waze


Белгийските власти засега само обмислят забраната на тези приложения за смартфони, разкри министърът по мобилните технологии Жорж Жилкине. Неговото ведомство вече прави проучване, за да разбере как може подобна забрана да бъде осъществена по законов път. Министърът разкри, че в момента шофьорите в Белгия масово използват тези приложения, за да избегнат глоби за нарушаване на правилата на движение, както и да избегнат проверки за употреба на алкохол и наркотици.

Във Франция обаче забраната на Waze влиза в сила, като приложението ще бъде блокирано в определени часове, за да може правоохранителните органи да извършват операции за проверка на употреба на алкохол и наркотици от шофьорите. Освен това, властите в страната ще ограничават Waze и в случаи на издирване на бегълци, които могат да се възползват от това, че знаят къде се извършан проверките.


Waze


Засега нито от Google, нито от Waze са коментирали забраната във Франция и предложение на властите в Белгия. Факт е, че подобни приложения играят и положителна роля, тъй като карат шофьорите да намаляват скоростта при наличието на полицейски патрул или камера на пътя, а също така и предупреждават за дупки на пътя, за катастрофи и за неработещи светофари.

Още през миналата година властите в Германия приеха забрана на Wаzе, а също така и на друго подобно приложение - Flitsmеistеr. Тяхното инсталиране на телефона на водача няма да бъде наказвано, но ако използването им бъде доказано, глобата е 75 евро.

0 от 500
  • #34
    4 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 2 години )
    Дават книжки на тотални ***, пускат дрогажи и алкохолици на свобода, даже на скоро имаше хваната дрогирана, без книжка и с автомобил без номера, в момента тази е пак на пътя, и няма кой да я спре, докато не убие.... дип за всичко приложението е виновно... ами забранете и Гармин, ама там има кинти нали....
  • #33
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Nokian ( преди 2 години )
    Чета мненията и на #36 и на други, но не разбирам как такова приложение пази животи?Моля обяснете.
  • #32
    3 rate up comment 18 rate down comment
    Nokian ( преди 2 години )
    Вярно, че много ограничения за движение по пътищата са излишни за обиграни шофьори, но как иначе да предпазим "неделните"? А новобранците?(Та те се пръкват всеки ден.) А тези с телефоните? Няма друг начин: Единни правила и за можещите и за другите.Да не забравяме също, че като улесняват придвижването на престъпниците, Waze и др. приложения излагат на опасност останалите нас. Аз съм "за" да се орежат вредните функции, дано и Бг властите се събудят.
  • #31
    21 rate up comment 1 rate down comment
    жх ( преди 2 години )
    Значи няма от де да печелят пари и затова така ше сторят.
  • #30
    7 rate up comment 15 rate down comment
    Васил Петров ( преди 2 години )
    Не е това причината! WAZE-то е израелска шпионска програма!
  • #29
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Хайл ( преди 2 години )
    #26-от точка А до точка Б или до точка В
  • #28
    30 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Оня дето помете семейството в Айтос сугурно приложението му е виновно, или дрогстера дето уби журналиста на светофара. Или испанеца дето помете терасата на един бар преди 2 дена.
  • #27
    29 rate up comment 2 rate down comment
    Айде бе! ( преди 2 години )
    Както "от всяко дърво *** не става", така и от всеки с книжка пък "шифер". Това си е умение и не всеки може да бъде добър такъв. Така само с приложения и закони нищо няма да се оправи - не "чувстваш" ли МПС-то, което караш (неговите и свои възможности) ЗАБРАВИ! Само суматоха и изнервени по пътищата създаваш.
  • #26
    27 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хахаха, ама видиш ли през лошия соц имало ограничаване на свободата на слово , мисъл ала-бала.
  • #25
    36 rate up comment 2 rate down comment
    Изгубен ( преди 2 години )
    Катастрофите стават или се предотвратяват не заради ограниченията, а заради самите нас като това кой бърза, кой кара последен модел кола, кой иска да се покаже колко му върви возилото... Ако човек няма достатъчно мозък да си прецени възможностите си каквито и ограничения да му поставят няма да има ефект. Докато не се промени мисленето на народа нищо няма да помогне. Всичко останало е политика така, че не се заблуждавайте че държавата иска да помогне всичко е за пари, а те идват от народа. Успех!