IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroen добави още един C3 в гамата си

Новият крос-хеч ще се предлага в два различни варианта

В момента компанията Citroen предлага цели 4 модела с името C3. Това са класическият хечбек C3, кросоувърът C3 Aircross, китайският крос-хеч (хечбек с по-висок пътен просвет) и направеният на неговата основа седан C3L. Към тях сега се присъединява и още един отделен модел - Citroen C3 (без никакви добавки в името), разработен специално за развиващите се пазари в Индия и Южна Америка.


Citroen C3


И ако на южноамериканският континент Citroen присъства още от 60-те години на миналия век, то Индия е нов пазар за марката. Продажбите там стартираха едва през миналата година, след като с помощта на местната компания CK Birla в Ченай беше построен завод, който ще произвежда 100 000 коли на година.

Към момента в предприятието се сглобява само модела Citroen C5 Aircross във версията му за местния пазар, но още през 2010 година концернът PSA стартира разработка на три модела за Индия и за други развиващи се страни. Те трябва да излязат до 2023 година, като първият е именно новият Citroen C3.


Citroen C3


В разработката на модела участва и местната компания Tata Consulting, но в основата му е френската модулна платформа CMP. Все пак тя е опростена, като са премахнати електронните компоненти, а окачването е адаптирано към лошите пътища, с които е известна страната.

Новият Citroen C3 всъщност е крос-хеч с допълнителна защита на каросерията и пътен просвет от 180 мм. Разстоянието между двете оси е 2540 мм - колкото е при Peugeot 208 и Opel Corsa. Дължината на C3 обаче е по-малка - 3980 мм, като това се дължи на законите в Индия, според които автомобили под 4 метра ползват данъчни отстъпки. Обемът на багажника е 315 литра.


Citroen C3


В интериора прави впечатление мултимедийната система с 10-инчов екран и функции Apple CarPlay и Android Auto. Оборудването на Citroen C3 е опростено, като включва две фронтални въздушни възглавници, климатик, електрическо управление на стъклата, три USB-изхода. Заради икономия бутоните за задните прозорци са поставени на централния тунел.

Машините за Индия и Южна Америка се отличават както на външен вид, така и като оборудване, тъй като са съобразени с вкусовете на местните потребители. Индийските коли са с ярко-оранжеви акценти, докато другите са сини. Различни ще бъдат и моторите, но за тях все още няма информация. Почти сигурно, моделът ще получи 3-цилиндрови бензинови двигатели с обем 1,0 и 1,2 литра.

Снимки на южноамериканския вариант на модела - вижте в галерията:

Производството на крос-хеча Citroen C3 ще стартира през първата половина на 2022 година. Индийският вариант ще се сглобява в Ченай, а южноамериканският - в завода в Порто Реал (Бразилия), където сега се прави Citroen C4 Cactus. Най-силното оръжие на модела ще бъде цената, която ще е около 10 000 долара.

Снимки: Citroen

0 от 500