IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какъв е идеалният годишен пробег за автомобила?

Покупката на стара кола с малък пробег не е добра идея, категорични са експертите

Когато се избира употребяван автомобил, трябва да се обърне внимание не само на неговите възраст и пробег, но и на още няколко основни неща. Сред тях са в какви условия е използван, колко собственици е сменил, влизал ли е в сервиз и защо. Освен това обаче, трябва да се обърне внимание и на още един показател - колко километра е изминавал годишно.


употребявани автомобили


Експертите от Carsweek посочват, че на състоянието на автомобила невинаги оказват влияние изминанатите от него километри, както и възрастта му. Те посочват, че най-добрият вариант при покупка на употребявана кола е, тя да е изминавала не повече от 15 000 - 20 000 км на година.

Едновременно с това трябва да се обърне внимание и на това, къде е ползвано превозното средство. Ако маршрутът на предишния собственик е бил от къщи до работа с пътувания до провинцията през уикендите, голяма част от притесненията може да отпаднат. Но пък, ако колата е карана само в града или по разбити селски пътища, то нейната покупка трябва сериозно да бъде обмислена.

Добре познатият маниер на шофиране "газ-спирачка", който активно се практикува от мнозина в големите градове, със сигурност уврежда голяма част от основните агрегати на автомобила. Не е добра идея и закупуването на автомобил на малко години и много километри, тъй като той със сигурност е бил подложен на големи натоварвания.

Обратното - малък пробег за голям период от време, също не се препоръчва. Редовните дълги престои на едно място не са от полза на автомобила. В тези случаи проблемни се оказват акумулатора, гумите и покритието от лак и боя, което е изложена на слънчевите лъчи. При дълъг престой от строя излизат и различните гумени уплътнения.

Затова и експертите посочват да се разглеждат автомобили с максимален пробег до 75 000 км на възраст 4-5 години. Това означава не повече от 15 000 км на година, при условие, че колата не е ползвана само в градски условия и съответно е прекарала голяма част в задръстванията.

0 от 500
  • #17
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какви са тези измишльотини за км.Работех в Германия,средно за година,само за работа 40 000км. Спрете да приказвате глупости и да лъжете хората.15000 км...смех,смех.
  • #16
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Армандо ( преди 2 години )
    Много е важно ако разполагате с някакъв сносен бюджет да си купите кола от един собственик и да има сервизна книжка километрите при добра подръжка не са от много голямо значение уви в нашите авто къщи всичко е късмет върнати километри лъснати но много нейзвестни
  • #15
    40 rate up comment 2 rate down comment
    Ханко ( преди 2 години )
    Най важното е да е карана от бабичка! В Дупница всичките са такива.
  • #14
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Хи хи ( преди 2 години )
    То сичкуту "нов внос" е такова у нас....
  • #13
    10 rate up comment 40 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това е за първобитните коли с ДВГ. При автомобилите на бъдещето и вече настояще на запад - коли без ауспух - пробегът няма значение.
  • #12
    21 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Най-читави са колите които са претърпели леко ПТП ,предишните собственици са нямали намерение да гипродават, на малко километри са и пазени като свои.Лизинговите ги карат като за последно,другата група са от аукционите на големите Рентакари-малко километри и на 2-3 години,но опърдяни от хиляда пишман шофьора
  • #11
    46 rate up comment 8 rate down comment
    Бай Х ( преди 2 години )
    Не купувайте стари коли от морги !!!За ново Сандеро газ/бензин внасяш 5-6 бона и останалите изплащаш за 5г.,но без ядове и мизерии,а е и усилено шасито за нашите скапани пътища !!!А газта ти е евтина и имаш сметка !Кола на старо от морга:НИКОГА !!!
  • #10
    49 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Кой как и къде е карал колата си е невъзможно да знаеш! Ако ти е приятел/колега, купена чисто нова и на 5г., може да си сигурен за км и състоянието, всичко друго е празни приказки и статии
  • #9
    45 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Едно време правех по 10 хил годишно, после по над 30 хил, сега по около 20 хил и то защото вече избягвам да пътувам за удоволствие и карам велосипед и ходя пеш. 30 хил е съвсем нормално да се върти годишно. Това са 300 хил за 10 години. Като гледам колите от Запдна Европа, те още на 6-7 години са на толкова, но у нас ги вкарват на 10 години на 125 хил км ;)
  • #8
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Ивайло ( преди 2 години )
    Няма ли нещо стойностно да изкопира тоя.