IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi ще запази копчетата и бутоните в салона на бъдещите си модели

С тях ще бъде оборудвана и серийната версия на концепцията Gransphere

Бъдещето определено си проправя път към настоящето и това се усеща особено силно в автомобилната индустрия. Все повече производители се отказват от физическите бутони и копчета в салона на колите, като мястото им заемат сензорни екрани. Те обаче невинаги са поставени на удобно за шофьора място и това се оказва проблем.


Audi


В Audi обаче обещават да запазят познатите циферблати и превключватели в бъдещите си електромобили. Това потвърди и дизайнерът по интериора на германската марка Максимилиан Навка по време на виртуалната премиера Gransphere Concept, съобщава изданието Drive.

"Audi беше и все още е известен с това, което предлага усещането при натискане и превключване на бутоните. Точно това искаме да върнем в колата, като го комбинираме и с модерното безконтактно превключване", обясни Навка.

Пример за това е самият Audi Grandsphere Concept. Макар и да е футуристичен, електрическият гранд-турър все още има физическо копче за климатичен контрол, монтирано на вратите. Факт е обаче, че то е единствено, докато всички останали системи се контролират сензорно управление.

Изявлението на дизайнера подсказва, че при серийния модел, който ще излезе през 2025 година, ще настъпят промени именно в тази посока. Интересно е да се види, как механичните превключватели и бутони ще работят със система за автономно движение от четвърто ниво, с каквато би трябвало да разполага серийния модел.

Снимки: Audi

0 от 500