IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi показа електрически гран-турър със 721 к.с.

Моделът Grandsphere има 750 км пробег и ще излезе на пазара през 2025 година

През август компанията Audi представи електрическия роудстър Skysphere - първия от три концепта "сфери", които показват посоката на развитие на дизайна на марката. Сега дойде време и за втория такъв модел на батерии - Grandsphere.


Audi Grandsphere


Премиерата пред публика на футуристичния прототип ще се състои на автосалона в Мюнхен. Машината няма да остане само концепция, а ще се появи в серийно производство през 2025 година. В нейната основа е платформата PPE, разработена съвместно с Porsche, като дължината на концепта е 5,3 метра, а разстоянието между двете оси - 3,19 метра. Широчината е 2 метра, а височината - 1,39 метра.

Audi сравнява автомобила с частен самолет, тъй като Grandsphere осигурява подобни нива на комфорт и технологии. Автомобилът разполага с четвърто ниво на автономност, което означава, че шофьорът може да си почива или да се занимава с други неща по време на пътуване. При необходимост в салона се появяват волан и педали, за да може човекът да поеме управлението.


Audi Grandsphere


Grandsphere няма централна стойка и задните врати се отварят срещу посоката на движение (както при моделите на Rolls-Royce). Те са напълно автоматични и се отварят, щом пътниците се доближат до електромобила. В салона има 4 места, като задните седалки не са отделни.

Силовият агрегат на Grandsphere се състои от два електрически двигателя - по един на всяка ос. Сумарната мощност е 721 к.с., а максималният въртящ момент - 960 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4 секунди, а пробегът с едно зареждане е 750 км, като може само за 25 минути да се попълни 75% от запаса на енергия.

Още снимки на футуристичния автомобил - вижте в галерията:

През 2023 година към роудстъра Skysphere и гранд-туръра Grandsphere ще се присъедини и трети прототип - Urbansphere, символизиращ бъдещето на градската мобилност.

Снимки: Audi

0 от 500