IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои цветове отблъскват автокрадците?

Skoda Rapid, Kia Sportage и Nissan Terrano най-рядко стават жертва на кражби

И при автомобилните кражби има определена "мода", която циклично се променя. Кризата в Ирак преди години повиши драстично търсенето - и съответно кражбите - на големите модели на Toyota в България. Миналата и по-миналата година пък у нас с най-голямо внимание от крадците бяха удостоени някои модели на Audi.
  
   
Hyundai Sonata
Най-често крадената кола по данни на застрахователя: Hyundai Sonata в черен цвят
  
  
Възможно ли е обаче вероятността да ви откраднат колата да се променя не само от марката и модела й, но и от нейния цвят? Отговорът е положителен, ако се съди по много любопитната статистика на международната застрахователна компания "Съгласие", която се отнася най-вече до пазарите от някогашния Съветски съюз.

Според данните на застрахователя в 80% от случаите жертва на кражба стават бели или черни автомобили. По-голямата част от останалите са на сиви или сребристи коли, а ярките и необичайни цветове по-скоро отблъскват крадците.
Разбира се, има марки, при които бяло, черно и сиво са доминиращи цветове в гамата - Mercedes например. Но според статистиката на "Съгласие" всъщност най-често краденият модел е Hyundai Sonata - при него цели 1.6% от застрахованите автомобили са били похитени. Второто място в класацията е за BMW 730d - 1.3%,а третото - за Lexus LX 570 (0.9%). Най-рядко крадените коли, с под 0.1%, са Nissan Terrano, Kia Sportage, Kia Optima, Hyundai Solaris и Skoda Rapid.

Специално в Русия 60% от откраднатите автомобили са били паркирани до дома на собственика си. 48% от кражбите са в Москва, а 52% - във всички останали региони на най-голямата страна в света.

0 от 500