IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Катастрофа оставя Toyota без хиперкола

Разработката на модела с цена над милион долара е прекратена

Проектът за създаване на „гражданска“ хиперкола Toyota, която трябва да стане аналог на състезателната GR010, е под сериозна въпросителна. Според японските медии, разработката на автомобила ще бъде прекратена.


Toyota GR Super Sport


Съобщава се, че тестовият екземпляр е катастрофирал тежко по време на изпитания на пистата „Фуджи“, като се е запалил и е получи сериозни повреди, заради което в компанията смятат да се откажат от развитието на автомобила.

По информация на изданието Racer, това решения по никакъв начин няма да се отрази на участието на Toyota в сериите да издръжливост (WEC), тъй като правилникът не задължава производителите да продават „граждански“ версии на своите хиперколи. По тази причина в Peugeot, например, не смятат да правят шосеен аналог на своя спортен прототип 9x8.


Toyota GR Super Sport


Още през 2018 година Toyota представи концептуалния GR Super Sport, който представлява „граждански“ вариант на прототипа TS050 Hybrid от сериите WEC. Хиперколата се задвижва от хибриден агрегат с 1000 к.с., в чиято основа е 2,4-литров V6 мотор. През есента на 2020 година беше показана предсерийната версия на автомобила, а ако се вярва на слуховете, финалният вариант ще развива над 1000 к.с. и ще струва повече от милион долара.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 9 rate down comment
    до4 ( преди 2 години )
    Някои азиатци могат да правят телефони и телевизори, ако не броим японците, но азиатците не могат да направят нещо повече от имитация на автомобил. То само с ядене на ориз с клечки не става, трябва си фантазия, комплексни технически познания и умения дето им убягват и затова винаги ще са догонващи преписвачи.
  • #3
    7 rate up comment 7 rate down comment
    До номер 2 ( преди 2 години )
    Абе, булгаропитек, ти какъв телефон имаш, как в телевизор гледаш? Български ли? Или немски? Или руски? Егати тъ*па*на*ра си! Виж къде са азиатците сред най-големите индустриални сили и тогава пиши.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Поръчвам две ( преди 2 години )
    За чий им е поредната хибридна хипер кола, след като вече има хипер електрички като Римац например.
  • #1
    4 rate up comment 19 rate down comment
    Жалко ( преди 2 години )
    Азиатците се напъват да са хора ама са си още маймуни