fallback

В Европа вече се продава електрически... УАЗ

Първият електромобил с истинско 4х4 започва от 39 900 евро

Добрите стари офроуд машини изглеждат сред най-застрашените от тенденцията към електрификация. Но всъщност електрическото задвижване не значи отказ от истинското 4х4 - и доказателството идва от доста неочаквано място. Първият високопроходим електромобил вече се предлага официално в Европейския съюз, и той е... УАЗ.       Представете си израженията на собствениците на Tesla, ако паркирате до тях на зарядната станция с... това         Всъщност става дума не за оригиналната руска машина, а за чешката й версия, модифицирана от компанията MWM в град Штеновице и прекръстена от "Hunter" на "Spartan".

Чехите са заменили оригиналния руски бензинов двигател с електромотор, което повишава мощността от 135 на 160 конски сили. Максималният въртящ момент е 600 Нютонметра, а захранването идва от блок литиево-йонни батерии, който може да е с капацитет между 55 и 90 киловатчаса. В зависимост от избора на батерия пробегът с едно зареждане е между 250 и 400 километра.                От чешката компания обясняват, че неслучайно са избрали УАЗ Хънтър за основа на продукта си - според тях руският всъдеход е прост, евтин, ремонтопригоден и освен това предлага истинска старомодна система 4х4, вместо модерните електронни вариации на тема AWD.

За съжаление модификацията се е отразила на цената - докато в Русия оригиналният Хънтър започва от 10 300 евро, електрическият MWM Spartan се предлага от 39 990 евро. За сметка на това е напълно сертифициран за употреба в ЕС и във Великобритания. Компанията го предлага и с ляв, и с десен волан. Между другото MWM прави и други доработки на Хънтър - едната е с обикновен бензинов двигател, а другата - с фабрична газова уредба (за пропан-бутан).          Още снимки на електрическия MWM Spartan вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

fallback
  • #6
    анонимен ( преди 2 години )
    Само цената не ми хареса!
  • #5
    анонимен ( преди 2 години )
    ...видяла жабата, че подковават коня и тя протегнала крак...Смях в залата, драги зрители!
  • #4
    Макс ( преди 2 години )
    Само джантите и гумите не ми харесват. Имал съм такава на времето, наистина здрава машина.
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Не.. не... По отвратително нещо скоро не съм виждал.. Ужас
  • #2
    F-off ( преди 2 години )
    Ко? Не!!!
  • #1
    анонимен ( преди 2 години )
    Тия чехи да се бяха снимали в техните фулми за 18 + вместо да правят електрически УАЗ.
fallback
Последни