IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

SSC си призна, че е излъгала за рекорда на Tuatara

Tuatara никога не е постигала 500 км/ч, казва компанията в извинително прессъобщение

SSC North America официално призна, че нейният хиперавтомобил Tuatara никога не е подобрявал световния рекорд за скорост. Компанията разбуни духовете в автомобилния свят миналата есен, като обяви, че Tuatara e направила успешен опит да счупи рекорда, като в едната посока е достигната скорост от  301.07 мили в час (или 484,53 км/ч), а в другата - 331,35 мили или 532,93 км/ч.


SSC Tuatara


Сумарният резултат на двата пробега бе обявен като средна максимална скорост от 508,73 км/ч (316,11 мили в час), но не след дълго мнозина, гледали видеото от рекорда, започнаха да отбелязват различни несъответствия в кадрите, поставяйки под съмнение рекорда на американската компания. От SSC настояха, че постижението е потвърдено от Dewetron, но после компанията, произвеждаща измервателно оборудване, категорично отрече да е свързана по някакъв начин с опита.

Накрая SSC отново изкара Tuatara на пътя, за да се опита да постави рекорд отново. При втория опит, резултатите бяха малко по-лоши отпреди, като суперколата постигна средна максимална скорост от 455,2 км/ч (282,9 мили/ч), след като в едната посока достигна 450,1 км/ч (279,7 мили), а в другата - 460,4 км/ч (286,1 мили).

В поста на SSC се заявява: "Официално признаваме, че не успяхме да достигнем първоначално обявената скорост от 331 мили в час, нито дори 301 мили в час през октомври 2020 година". Компанията заявява, че "съжалява дълбоко" за неспособността на хиперколата си да вдигне 300 мили в час, но ще се постарае да постигне тази цел "прозрачно, официално и без съмнения" с още един опит.


ssc tuatara


Всъщност, този бъдещ нов опит трябваше да е вече факт, но плановете на ShelbySuperCars бяха провалени през месец май, заради катастрофа на автовоз, който превозваше суперколата Tuatara към трасето за извършване на опит за нов рекорд. Шефът на фирмата Джееръд Шелби заяви, че SSC "се възстановява от този инцидент и се подготвя да направи нов опит за постигане на скорост от 300 мили в час".

Докато от SSC се подготвят за нов рекорд, Hennessey и Koenigsegg явно също се готвят за подобни скорости със своите Venom F5 и Jesko Absolut. От Bugatti пък заявиха, че вече спират с опитите за рекорди, след като постигнаха скорост от 304 мили в час (489,24 км/ч) със Chiron Super Sport 300+. Вярно е, че френската марка направи постижението си в еднократен опит, а не според стандартите, изискващи две минавания, но това се е строило повече от достатъчно за компанията.

0 от 500
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    до 3 ( преди 2 години )
    Звучиш логично на пръв поглед, но се оказва, както четем в статията, че постигането на 500км/ч се оказва почти невъзможно и за такава тупалка като "Tuatara", която далеч не изглежда като двутонно кубче.От тази гледна точка постижението на Вейрона трябва да се уважава.
  • #3
    5 rate up comment 13 rate down comment
    до 1 ( преди 2 години )
    Ако бугатито можеше да вдигне 500 км/ч, щеше да ги е вдигнало. Но то не може. Дори с тунинг. Причината се нарича "физика". Няма как двутонно кубче тъпкано с екстри да подобрява рекорди. Бугати е продукт на миналото, когато някои хора мислеха, че проблемите се решават с повече мощност. Мощността не е достатъчна, трябва ефективност.
  • #2
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Цацар Гешев ( преди 2 години )
    Американци...
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Абе що се бъхтят толкова Ето Chiron Super Sport 300+ вдигна 490км.ч. Да купят един Chiron Super Sport 300+, да му сложат чип тунинг и една генерацийка и ще минат с лекота 500км. Дето се вика за един-два дена работа в някое тунинг гаражче на Горубляне.