IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla пуска по-евтин Model Y

С новата версия Мъск ще спасява продажбите в Китай

Американският производител пусна на пазара в Китай нова, по-евтина версия на кросоувъра си Model Y. Тя ще бъде с по-малък обхват, но и с по-ниска цена, като ще използва нов литиево-фосфатни батерии на CATL, съобщава Reuters.


Tesla Model Y


Заради новите батерии пробегът на кросоувъра ще е по-малък, но заради тях се постига и намалението на цената. Според местния цикъл на измерване, новата версия на Model Y ще изминава 525 км. За сравнение, топ-версията на електрическия SUV е 594 км. Новият вариант обаче ще струва 276 000 юана (42 523 долара), а това означава, че той пада под 300 000 юана и така отговаря на изискванията за държавни субсидии.

Благодарение на стимула, предлаган от властите в Китай при покупка на електромобил, цената на новата версия ще е с 20% по-ниска от тази на Tesla Model Y в модификацията Long Range (дълъг пробег).


Tesla Model Y


През последните месеци Tesla има сериозни проблеми с продажбите в Китай, които спаднаха заради проблем със спирачките на моделите на марката, произведени в страната. През май компанията продаде 21 936 електромобила, но през юни нещата беше записан ръст до 28 138 бройки.

Интересното е, че доскоро Tesla предлагаше на пазара в САЩ по-евтина версия на Model Y, която изминаваше под 400 км с едно зареждане. Илон Мъск определи нейния пробег като „неприемливо нисък“ и изтегли този кросоувър от пазара.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Платил си си за роудстъра, дръжки. Депозита му е 10 хил долара. Я пак!? Като гледам как тролиш всичко тяхно, платил си си ама за играчка моделче! То да не е като за сайбъртрак-а, да дадеш 100$ и да се правиш на чакащ?
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Ееееее... ти чакаш 5 години Project One, аз преди 6 си платих Roadstr-a и още чакам :D
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Ееееее ( преди 2 години )
    Ама много си нетърпелив! Изчакай малко, ще си купиш с новите батерии! Голямо желание имаш. Имай малко търпение! Аз от 5 години си чакам Мерцедес Project One а те едвам сега почват тестовете! А щеше да се продава от преди 5 години! Ми имай малко търпение, ще си получиш колата!
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Тъй де, странно що не слагат 4680 батериите, които уж са революция и свалят точно разходите предлагайки по-добра плътност? Седя и немея да имаш нещо дето рекламираш, че ще е евтино, а да слагаш нещо друго за евтино ;)
  • #2
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    След като правителството постла червения килим, предоставяйки безпрецедентна отстъпка на Tesla, производителят на автомобили сега е принуден да преосмисли стратегията си. Приказката изглежда свърши... цитат от произволна публикация за успехите на Мъскито в Китай. И колко странно бацета... уж цените на батериите падат, а всеки гледа сибсидиите иначе няма продажби и реже разходи като слага старите батерии - СМЯХ!
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Интересно е че пробега е около 10% повече от на базовия Модел 3 който по техния стандарт има 468км пробег