IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan разкри част от наследника на Leaf

Кросоувър ще замени най-успешния електромобил на японците

Nissan Leaf се превърна в най-успешния електромобил на японския автомобилен производител. Хечбекът, който е във второто си поколение, скоро ще излезе в заслужена "пенсия", като ще бъде заменен от изцяло нов модел - кросоувър, който ще се произвежда в завода на компанията в Съндърленд, Великобритания.


Nissan New Leaf


За старта на производството на новия модел, Nissan ще направи инвестиция от над 420 милиона британски лири или почти половин милиард евро. Компанията все още не е обявила кога ще представи кросоувъра на батерии, а само пусна тийзър изображение, като лаконично заявява, че се очаква годишно да се произвеждат по 100 000 бройки. Все пак, очаква се стартът на производството да е през 2023 г.

"Новият Leaf" ще споделя много компоненти с електрическия Renault Megane, който на свой ред трябва да е на пазара догодина. И двете машини ще са на архитектурата CMF-EV, на която пък в момента е електрическият кросоувър Nissan Ariya. Очаква се бъдещият модел да получи батерия с капацитет 60 kWh, позволяваща пробег до 450 км.

Що се отнася до размерите, интересно е как дизайнерите ще използват свободата, получена от новия равен под на платформата. Настоящият Leaf е дълъг 4,48 метра, докато Ariya (която е по-високо позиционирана) е 4,6. Електрическият Megane пък е дълъг 4,21 метра, което ще рече, че наследникът на японския хечбек може да е по-къс от досегашния модел, но все пак да има доволно просторен интериор.

Nissan се подготвя да подмени ключов автомобил от света на електрическите машини. Leaf се появи на пазра през 2010 година, като второто поколение бе представено през 2017. Машината дълго време бе най-продаваният електромобил в света (с почти половин милион реализирани бройки), макар титлата му да бе отнета от Tesla Model 3 в последно време.

Що се отнася до преобразяването в кросоувър, това би трябвало да е успешен ход, повтарящ това, което някога японците направиха с Almera - след като не успяха да наложат модела в сегмент, в който пълновластен господар бе Volkswagen Golf, представиха нов тип возило, наречено Qashqai. Останалото е история...

0 от 500