IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Имате произведение на изкуството? Разменете го за автомобил!

Polestar предлага интересни бартери за хибридната си суперкола, но срещу някои условия

В зората на търговията, бартерите са били основната разменна форма. Хората са разменяли едни блага срещу други и това е продължавало доста време. Дори артистите са разменяли свои произведения в замяна на място за живеене и издръжка от покровителите си. С появата на парите, обаче, тази форма на търговия сериозно намалява.


Polestar 1


В наши дни бартерната търговия е общо взето изключение, а не правило на икономиката. Но марката Polestar обяви плановете си за един нов проект, който залага именно на бартерни отношения и е свързан с придобиването на произведения на изкуствата срещу свои автомобили.

Компанията предлага своя хибриден модел Polestar 1, представен през 2018 година вече не само срещу пари (по-конкретно около 150 000 евро без "екстрите") но и в замяна на произведения на изкуството. В подкрепа на инициативата на марката ще работи Теодор Даленсон - известен международен експерт по изкуството, който има дълга кариера в някои от най-големите музеи и галерии по света.


Polestar 1


Polestar ще приема творби във всякакви форми - картини, фотографии, скулптури, инсталации и т.н. Всички кандидатури ще бъдат оценявани от Даленсон, който ще работи заедно с аукционните къщи Сотбис и Филипс, за да установи стойността на конкретно произведение. Ако творбата изглежда достатъчно стойностна, артистът ще може да получи шведския автомобил, докато компанията ще препродаде произведението с помощта на споменатите къщи или чрез дилърите си.

От Polestar ще предложат и така наречения "дигитален бартер". Така, даден артист ще може да предложи свое произведение на търг, като клиенти на творбата ще могат да я купят с пари или срещу нещо на еквивалентна стойност. Всяка продажба ще бъде свързана със специално токен-устройство, функциониращо като сметка за средства, като артистът ще получава известен процент от продажбата на произведението си както при първото й предлагане на търг, така и от всяко следващо. 

Бартерната арт инициатива на Polestar ще продължи до 15 август, като ще се предлага от всички дилърства на марката в Европа и Северна Америка.

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За 6 години в западна Европа ни една кола от марката не видях. Едвали някой ще се навие да размени Пикасо за нея.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    obserever ( преди 2 години )
    Ако бартерът е размяна на блага ,може ли да правим размяна срещу блага дума?
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    имам една инсталация във входа на панелката но ако я харесат мога като бонус да им направя перформънс пред штабквартирата "Л***НОТО на артиста" е популярна творба на италианския художник Пиеро Манзони,създадена през 1961-а година. състои от 90 консерви пълни с по 30 грама фекалии. Тate Gallery в Лондон отдели 35 000 евро за закупуването на човешките екскременти в консерва. Твърди се, че основната цел на автора е била да протестира срещу абсурдността на пазара на изкуството през XX век