IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Катастрофата на Ботас ще струва на Mercedes-AMG над милион лири

Разходите за ремонта на болида ще се отразят на бюджета на тима във Формула 1

Отборът на Mercedes-AMG във Формула 1 разкри, каква е стойността на повредите по болида на Валтери Ботас след катастрофата по време на състезанието на пистата "Имола" през миналия уикенд. Тогава финландецът се сблъска с Джордж Ръсел от тима на Williams, който се опита да го задмине при скорост с над 300 км/ч.


Ботас катастрофа


Автомобилът на Ботас се удари първо в оградата отляво на пистата, а след това и отдясно. И двата болида получиха сериозни увреждания, като в Mercedes оценяват тези по своята кола на поне 1 млн. британски лири. От една страна, това не е огромна сума за мащабите във Формула 1, но от друга - отборите имат лимит на бюджетите си и тези средства могат да усложнят финансовата ситуация.

Босът на тима Тото Волф заяви, че разходите за ремонт може да повлияят на плановете за обновяване на автомобила. Главният инженер Андрю Шовлин пък допълни, че допълнителен фактор в случая са възможни повреди по силовия агрегат. И ако се наложи той да бъде заменен, на по-късен етап от сезона това може да донесе глоби на Mercedes. Причина е, че отборите имат определен брой двигатели, които може да използват.

"Повредите са сериозни, като ни предстои да разберем дали не е пострадал силовият агрегат. Със скоростната кутия няма да има проблеми, тъй като тя не завърши състезанието и ще може да бъде заменена за следващия старт. Проблемът е, че ние не сме планирали тези разходи, а от тази година има лимит на бюджетите. Сега ни предстои доста работа", коментира Шовлин.

Снимка: Autorsport.com

0 от 500