fallback

Пешеходците и даже кучетата ще носят сензори заради автопилотите

Налагането на самоуправляващите се коли май ще изисква още отстъпки от индивидуалната свобода

Занапред дори и пешеходците ще трябва да носят електронни сензори, за да направят възможно въвеждането на самоуправляващи се автомобили, твърдят учени.            След десетина години усилени експерименти пълният автопилот вече изглежда технологично възможен и някои компании се канят да го въведат още до 2025 година (Tesla обещава дори към края на тази). Но остава един голям пропуск в технологията: тя не е в състояние винаги и при всякакви обстоятелства да разпознава пешеходците.

Безпилотните автомобили разчитат на камери, които обаче могат да бъдат блокирани при мъгла и валежи, или заслепени от слънцето, а също и на радари, които обаче също не са стопроцентово безотказни. Според екип от Принстънския университет, воден от Дзучъ Ли, единственото решение е всички участници в движението - включително велосипедисти, пешеходци и даже домашни животни - да носят специални гривни с радарни сензори.             И американските, и европейските власти гледат по-скоро благосклонно на безпилотната технология, тъй като по различни данни между 90 и 96% от катастрофите се случват заради човешки грешки и правителствата смятат, че поверяването на управлението на изкуствен интелект ще направи транспорта значително по-безопасен. В няколко от пилотните изпитателни проекти обаче вече имаше леки злополуки заради пропуск на сензорите, а в САЩ безпилотен автомобил на Uber дори блъсна и уби на място жена.

Технологията, предлагана от Ли, се нарича REITS (Reflective Surface for Intelligent Transportation Systems) и според създателите й може да предотврати такива злополуки. "Целта и на автомобилистите, и на пешеходците е еднаква - всички да са в по-голяма безопасност... Досега акцентът при постигането на това беше изцяло върху автомобила. Струва си да отделим повече внимание и на страната на пешеходците", твърди Ли.                 Подобен възглед е в тон с политиката в Китай, родината на Ли, където правата на индивида нерядко отстъпват пред "общественото благо". Но ще е по-труден за възприемане в по-индивидуалистичните общества на Европа или Америка. Много критици на подобни идеи настояват, че не е редно невинните пешеходци да бъдат принуждавани да носят допълнително оборудване, за да се защитават, а вместо това производителите на автомобили трябва да гарантират, че машините им са достатъчно безопасни, преди да ги пуснат да се управляват сами.

 

fallback
  • #12
    NN ( преди 2 години )
    Яко, остави един датчик на магистралата в скоростната лента и гледай на какво се вика верижна катастрофа :) Тия хора не знаят ли, че кръпки в логиката само прецакват всичко?
  • #11
    анонимен ( преди 3 години )
    Поредния фейк. Как ще се снабдят със сензори дивите прасета, лосовете, случайно падналите скали на пътя и т.н. За мен тома е поредния фейк от рода, че ще чипират с чепове.
  • #10
    анонимен ( преди 3 години )
    Добреее,
  • #9
    Петър ( преди 3 години )
    Ха и кой ще гарантира че грвни или датчици няма да служат за следене подслушване и тн....
  • #8
    до RD ( преди 3 години )
    Сега може и да не е важно колко ракии пие Хасан, но в даден момент може и да се окаже важно и да е в негова вреда.
  • #7
    пешеходец ( преди 3 години )
    Както правилно е отбелязал господина от Ленд Ровер горе, ние пък не искаме автономни коли!
  • #6
    анонимен ( преди 3 години )
    щом трябва ще носим но докато това стане поне ни задължете да си вържем по един чан на вратовете.
  • #5
    RD ( преди 3 години )
    Както неведнъж съм казвал, информацията колко ракии е ударил Хасан е жизненоважна за установяване на контрол върху населението! Даже Бил Гейтс купува нови сървъри, за да я съхранява.
  • #4
    f1100 ( преди 3 години )
    Разбир се сега се разработват такива и за котки и за птици. Предават не само местоположение , а и скорост, посока, пол , ЕГН заради възрастта и повратливостта на евентуалната мишена. А защо не и данни за ковид тест, температура , кръвно налягане и семейно положение......
  • #3
    анонимен ( преди 3 години )
    5G + чипирани с ваксината + StarLink и ето ти готова мрежата от сензори, която да обслужва Big Brother за уж безопасността на овцете... :-(
fallback
Последни