IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Една от колите на Пабло Ескобар се продава за 2,2 млн. долара

От ултра-рядкото Porsche 911 RSR са произведени едва 15 бройки

Автомобил, зад чийто волан за седели двукратният световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди и един от най-големите наркотрафиканти в историята - Пабло Ескобар, се продава за сумата от 2,2 млн. долара.


Porsche 911 RSR


Това Porsche 911 RSR има невероятна история, като то е възстановено напълно и се намира в безупречно състояние. От този модел са произведени само 15 бройки за участие в шампионата IROC през 1974 година, като 12 от колите са карани от пилоти, а другите 3 са били резервни.

Специално този автомобил е известен като "колата на Фитипалди" (всяка от машините е кръстена на пилота, която я кара), тъй като с него се е състезавал самият Емерсон Фитипалди. Бразилецът е един от най-добрите пилоти в историята на Формула 1, като печели на два пъти световната титла през 70-те години на миналия век.


Porsche 911 RSR


За последен път колата участва в състезание в "24 часа на Дайтона" през 1978 година, след което се отправя за Колумбия и там става собственост на Пабло Ескобар. Той я кара в местния шампионат Copa Renault 4, като печели второто място в крайното класиране.

След смъртта на Ескобар колата прекарва известно време в склад, след което е върната в САЩ. Там е възстановена напълно, като пробегът на километража е едва 362 км. Той ще бъде третата кола от общо 12, която се продава в последно време. Съвсем наскоро комикът Джери Зайнфелд се раздели със своята машина - "колата на Ревсън", за която колекционер плати 2,31 млн. долара.

Още снимки на уникалния автомобил - вижте в галерията:


Снимки: Autoevolution

0 от 500