IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Кога маслото в двигателя трябва да се сменя по-рано?

Най-важното е в какви условия и колко често се ползва автомобилът

Моторното масло осигурява на двигателя продължителна и правилна работа. Производителите препоръчват то да се сменя веднъж в годината или след достигането на определен пробег. Има обаче ситуации, когато замяната на смазващата течност трябва да бъде извършена преди предвидения срок.

Маслото в двигателя изпълнява редица функции, като освен смазка на детайлите и осигуряване на лесно стартиране, то почиства двигателя, а също така охлаждане неговите детайли, които са подложени на най-сериозно нагряване. Затова и самото масло е сложна и високотехнологична течност, запазваща дълго време своите свойства. Как обаче да разберем, че трябва да пренебрегнем указанията на производителя и да я сменяме по-често?.


6 причини за по-ранна смяна на маслото (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
 • #29
  0 rate up comment 0 rate down comment
  xxx ( преди 3 седмици )
  Има доста верни неща в статията. Смяната на маслото зависи от: Колко е износен двигателя и респективно при повече износване повече картерни газове който зацапват по бързо маслото . Качеството на горивото, повишеното количество сяра може да намали по спомен от 30 до 50 % интервала за смяна на маслото . Запрашеноста на въздуха, мръсният прашен въздух действа като абразив на двигателя и превръща маслото в клей.
 • #28
  4 rate up comment 0 rate down comment
  Константин ( преди 1 месец )
  Ами то излиза, че никога маслото не може да изкара до смяна. Винаги трябва да го сменяме по рано. Ако караш много, ако не караш много, ако даваш газ. Пишете кога можем да караме до нормална смяна! Хахах
 • #27
  0 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Мото-часове и изразходван бензин. И да не е менте маслото. Май само в Европа карат long-life масла. Другито си карат класическата - 5-7 х. и смяна. Ама зад океана топ масла се намират за по 30-50 лв, 5 ца, а тук?
 • #26
  12 rate up comment 2 rate down comment
  Габдулла ( преди 1 месец )
  Тъпоооооо. Точно в непрекъснат режим маслото има дълъг живот
 • #25
  12 rate up comment 3 rate down comment
  Шофьорът ( преди 1 месец )
  Браво много полезна информация за масовото преселение на неграмотни и неопитни шофьори в София
 • #24
  31 rate up comment 2 rate down comment
  Шиш ( преди 1 месец )
  Да, така си е. Освен с пръсти трябва да се опитва и на вкус. Ако удря на гранясало - за смяна е.
 • #23
  7 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Имам роднини на 1400км и 2 пъти в годината отивам да ги видя та тогава се разработва двигателя
 • #22
  13 rate up comment 7 rate down comment
  Бай Ганю ( преди 1 месец )
  Каквито и параметри да са поставили производителите на масло аз го сменям една идея по рано.Например.Дават смяната на 10 к. Сменям на 9к.Отделно си го тествам като следя и показателя на щеката.С лагам масълце от нея на палеца и показалеца и разтърквам пръстите.Ако не е добро започва да не се приплъзва мазно.Много рано да се сменя също не е добре .Маслото мие двигателя най-добре точно преди смяната му.
 • #21
  13 rate up comment 11 rate down comment
  Шиш ( преди 1 месец )
  Какво масло се налива и кога се сменя е определено от производителя на двигателя. Няма нужда нищо да следиш и да правиш сметки. Когато трябва на таблото излиза съобщение.
 • #20
  7 rate up comment 6 rate down comment
  Никола ( преди 1 месец )
  Големи Глупости