IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hennessey показа кандидата за световен рекордьор

Хиперколата Venom F5 получи двигател с 1842 к.с. и ще вдига над 500 км/ч

Популярната американска тунинг-компанията Hennessey пусна първата си собствена хиперкола, с която ще се опита да счупи световния рекорд за максимална скорост за серийни автомобили.


Hennessey Venom F5


Моделът получава името Venom F5, като използва собствена платформа за разлика от представени през 2011 година Venom GT, който беше изграден на модифицирано шаси на Lotus. Каросерията е направена от въглеродни нишки, което помага за постигане на по-ниско тегло - 1360 кг.

Под капака на хиперколата е поставен 6,6-литров бензинов V8 двигател с двоен турбокомпресор, като мощността му 1842 к.с., благодарение на който това ще бъде един от най-бързите (а защо не и най-бързият) сериен автомобил на планетата. Компанията прогнозира ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,6 секунди, до 200 км/ч - за 4,7 секунди и до 300 км/ч - за 8,4 секунди. Максималната скорост на Venom F5 ще бъде над 500 км/ч.


Hennessey Venom F5


Автомобилът използва и монокок от въглеродни влакна, построен от компанията KS Composites във Великобритания, който тежи едва 86 кг. Моторът Fury V8 е направен от Hennessey, като доставя максимален въртящ момент от 1617 Нм. От тях 1356 Нм са на разположение на шофьора в диапазона от 2000 до 8000 об/мин.

Мощността се доставя към задните колела на Venom F5 със 7-степенна автоматична трансмисия CIMA с един съединител и диференциал с ограничено приплъзване. Хиперколата има 5 режима на движение - Sport, Track, Drag, Wet и F5, като единствено последният осигурява максимална мощност.


Hennessey Venom F5


В салона на машината трябва да бъде отбеляза впечатляващият волан, който е вдъхновен от щурвал за самолет и този на болид от Формула 1. От него се управляват фаровете, чистачките, мигачите и режимите на движение.

Първата бройка от модела е сглобена във Великобритания, но останалите ще бъдат произведени в Тексас, но ще се продават и в Европа. Собственикът на тунинг-ателието Джон Хенеси разкри, че производството ще бъде ограничено на 24 автомобила, като цената (преди данъците) ще бъде 2,1 млн. долара. Компанията вече е взела депозит за 12 автомобила.


Още снимки на хиперколата - вижте в галерията:

Снимки: Hennessey Performance

0 от 500