fallback

Нов еърбег обгръща пасажера, за да спаси живота му

Въздушната възглавница е дело на компанията Waymo

Без съмнение, въздушните възглавници са едно от най-важните и най-добрите изобретения в автомобилния свят. И докато техния брой постоянно нараства в новите модели коли, някои компании се опитват да ги направят още по-ефикасни.

Една от тези компании е Waymo, която е добре позната с разработките си за автономно шофиране. Американците наскоро подадоха заявление за патент, който би могъл да спаси живот и в брутална катастрофа. Наречен "Разгръщаща се пътническа кабина", патентът описва технология, точно каквато я представя името й: раздуваща се кабина, която да защити пасажер от всеки един възможен ъгъл.

Така, на теория, докато конвенционалните въздушни възглавници, инсталирани в колата се раздуват и могат да помогнат за защита на пътниците, това, което прави новата кабина е да ги обгърне изцяло, за да е сигурно, че няма да настъпят никакви наранявания. "В някоя от версиите системата може да обхване допълнителна част от превозно средство и втория ред седалки", пише в заявката на патента.

Първата част на системата може да бъде интегрирана в гърба на предната седалка, а втората част - в задното кресло. Двете части се раздуват синхронизирано, за да обхванат изцяло пътника, возещ се отзад, като могат да се конфигурират да се разгънат частично, за да редуцират риска от нараняване на човек от самия процес на надуване. Важно е, обаче, задните седалки да гледат напред, а не да са завъртени назад, каквато опция има в някои автомобили.

Към момента, новата система е в много ранна фаза на разработка, което ще рече, че идеята на Waymo е доста далеч от серийно производство. Патентът е бил заявен преди две години и е одобрен в началото на този месец.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    Щетите при големи катастрофи са главно от ускорението и никакви възглавници не могат да помогнат. Нужно е пространство, за да няма претоварване или теглото на автомобила да е значително по-голямо от теглото на това, в което се удря.
fallback
Последни