IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen готви най-евтиния модел от семейство ID

Субкомпактният електромобил ще струва под 20 000 евро

Още в края на 2019 година германският концерна Volkswagen разкри плановете за развитие на моделната си гама. Те предвиждат до 2024 германският производител да инвестира над 11 млрд. евро в електромобили, които са обединени в новото семейство ID. Първият от тях - ID.3 (на снимката), вече е на пазара, а сега предстои излизането на още няколко.


VW ID.3


Сред тях ще има и хечбек от "начално ниво", както го определят във Volkswagen, чието название все още не е известно, съобщава Autocar. Първоначално се твърдеше, че работното име на проекта е ID. Entry, но след това то беше заменено с кодовото e-Zzity. Според последните сведения, моделът ще ще появи на пазара като ID.1 и ще бъде най-евтиният в семейството.

Електромобилът ще получи 5 врати, а външността му ще бъде в стила на ID.3. На дължина той ще е съпоставим с Volkswagen e-up! - 3600 мм, а разстоянието между двете оси ще е 2417 мм. Предполага се, че ID.1 впоследствие ще замине именно електрическия up! в гамата на марката.

В основата на хечбека ще бъде платформата MEB-Lite, която е проектирана за електромобили с капацитет на батерията до 45 кВт/ч. Очаква се, че пробегът с едно зареждане ще бъде около 300 км. За сравнение, актуалният хечбек up! изминава между 180 и 260 км.

Volkswagen ID.1 ще се появи на пазара не по-рано от 2023 година, но вероятно само като концептуален модел. Серийното му производство ще стартира през 2025 година. Очаква се, че базовата му цена ще бъде под 20 000 евро, докато топ-версията ще струва 24 600 евро. За сравнение, на пазара в Германия сега VW e-up! се продава за 21 421 евро.

Снимки: Volkswagen

0 от 500