IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Светът е черно-бял: цветните коли се продават все по-трудно

Изследване показа как се е променил вкуса на потребителя за 30 години

Все повече купувачи на автомобили предпочитат практичните цветове на каросерията. Това доказва изследване на потребител на сайта Reddit Feemiror от Полша, който показа нагледно как се е променил вкуса на потребителя през последите 30 години.


цветове


Оказва се, че през последното десетилетие на миналия век мнозина са предпочитали ярките цветове на автомобила, но постепенно те са изместени от черното, синьото и бялото, които преобладават в наши дни. Това се потвърждава и от изследване на производителя на бои - компанията PPG, според което през 2018 години белите коли по света са били 39%, а през 2019 година - 38%.

А през 90-те години особено популярен е бил зеленият, но той постепенно е изместен от по-неутрални варианти и с всяка изминала година става все по-малко търсен. През периода 1990-1995 година купувачите са избирали много червени коли, а също така жълти и кафяви.

Какво се случва в наши дни? На първо място е белият цвят, следван от сивото и черното. Черно-бялата картинка донякъде е развалена от синьото и червеното, но дяловете на кафявото, бежовото, жълтото и зеленото са минимални. В САЩ, например, през 2019 година са купени 23% бели и 23% черни автомобили, подобно е положението и на много други пазари по света.


цветове


Предпочитанията към неутралните цветове се обясняват с това, че при тях драскотините се забелязват по-трудно. Интересното обаче е, че според дилърите на нови коли, при влизане в салона клиентът се обръща и разглежда автомобили в ярки цветова. След това обаче си избира точно обратното - сиво, бяло или черно.

Още през 2018 година компанията PPG предрече ръст на търсенето на зелени автомобили, тъй като този цвят става все по-популярен за домашен декор, мебели и битова електроника. Очакванията на експертите са това да се случи и с колите, но засега тази прогноза не се сбъдва.

Снимки: Reddit Feemiror

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Дилърите държат на склад предимно бели и сиви коли. Послиедния път искаь червена - нямаха, трябвало да се поръчва, несе знаело колко време ще отнеме. Естествено отстъпката намаля. Ами взех си сивата, която чакаше на 15 метра.
  • #3
    0 rate up comment 4 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Е то от германците няма какво друго да си купиш. Французите, италианците и японците си имат и други цветове които са хубави, ама на германските марки всички цветове различни от бяло и черно са много смотани.
  • #2
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Men ( преди 3 години )
    Аз лично си доплатих за бял цвят. Безплатния беше син. Това ми е първата бяла кола и честно казано повече друг цвят не мисля и да си купувам. Разликата в температурата лятото е в пъти.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    А дали е така, кой к ( преди 3 години )
    Предполагам в тава изследване са взели под внимание, че повечето производители предлагат 1-2 "безплатни" цвята, като единият е бяло , а свободния избор е започва от 6-700?