IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто го и първия автомобил на Amazon

Той е електрически, построен от Rivian и с някои необичайни технически решения

Първият работещ прототип на новия автомобил за доставки на Amazon бе показан официално в САЩ. Разработен от интернет гиганта съвместно с произвозителя на електрически пикапи Rivian, този миниван също се задвижва с електричество, има вградена интеграция на асистента Alexa, плъзгащи се врати и специален софтуер за оптимизация на доставките.
  
 
Amazon ван
  

Освен това е оборудван с множество камери - не само за сигурност на товара, но и като подготовка за бъдещо автономно управление. 

Amazon и Rivian работят по три различни модела, като този първи ще се появи по пътищата - още догодина. Компанията на Джеф Безос вече е заявила 100 000 бройки, като срокът за доставката им е до 2030 година.
  
 
Amazon ван
  
  
Прототипът вече има автопилот от трето ниво, който може да поема управлението на магистрала, но изисква водачът да е в готовност да се намеси при нужда. Вратата на шофьора е подсилена срещу евентуални сблъсъци. Има и други нововъведения, препоръчани от действителни шофьори на Amazon на база досегашния им опит - огромни стопове, които обрамчват цялата задница, задна врата, която не се отваря навън, а се плъзга нагоре, и доста допълнително пространство в кабината.
  
  


  
  
Техническите детайли не са окончателни, но се очаква, че ванът ще има обхват от 270 км с едно зареждане. Той е построен върху същата платформа тип "скейтборд", която Rivian ще използва и за собствените си модели, и за някои бъдещи електромобили на Ford.

Amazon вече пое ангажимент цялата му дейност да стане въглеродно неутрална до 2040 година.


Още снимки на електрическия ван вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    FED EX ( преди 3 години )
    По-голямата фирма UPS преди близо година си поръча първите 10 000 буса ARRIVAL ELECTRIC. Пада ти шапката как изглежда и какво може. Кубатурата му е огромна и дори в кабината можеш да стоиш и да караш прав на крака!
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    пепи ( преди 3 години )
    Все едно гледаш съветска машина.Дизайн - нула.Всичко е направено с цел - пари.