IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota спира Land Cruiser след година

Дилър на марката призна, че популярният всъдеход отива в историята

През 2019 година старшият вицепрезидент на Toyota по автомобилни операции Бил Фей заяви пред Motor Authority, че компанията продължава да има ангажимент към популярния всъдеходът Land Cruiser в обозримо бъдеще. То явно приключва през 2021 година, защото след това моделът повече няма да се произвежда.


Toyota Land Cruiser


Новината за предстоящото спиране на Land Cruiser се появи в един от интернет-форумите на марката, като часове по-късно беше изтрита. В нея се казваше, че Toyota спира продажбите на модели след 2021 година, но ще запази луксозния "брат" на Land Cruiser - Lexus LX. Той обаче ще получи нов V6 двигател с турбо, който ще замени сегашния 5,7-литров V8.

Източник на американското издание в едно от големите дилърства на Toyota, който иска да остане анонимен, потвърди предстоящото спиране на модела. Според него, в компанията не се работи върху наследник на Land Crusier и това е жесток удар за всички фенове на всъдехода.

"Решението е окончателно и безвъзвратно, като никой не си прави илюзии, че нещо се се промени. За нас това е, като да получиш тежък удар в стомаха - доста болезнено усещане, което няма да отмине скоро", коментира източникът на Motor Authority.

За 68 години съществуване на модела Toyota е продала над 10 млн. бройки от него по целия свят. Последното поколение на всъдехода вече е на пазара 13 години, като все още няма и най-малък намек за разработката на негов наследник или приемник.

Проблемът на всъдехода обаче е в харчещия много гориво 5,7-литров V8 двигател, както и висока цена - близо 90 000 щатски долара. Твърди се, че в компанията смятат да заменят мотора с V6 с хибридно задвижване, но това така и не е потвърдено официално.

Снимка: Toyota

0 от 500