IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво става, ако заредите двигателя... с барут

Това удивително видео отговаря на въпрос, който едва ли сте се сещали да си зададете

Какво ще се случи, ако заредите автомобила си не с бензин, а с барут? Това не е въпрос, който би хрумнал на някой здравомислещ шофьор, разбира се, но нашите любимци от YouTube канала Warped Perception са се специализирали тъкмо в такива нелепи експерименти и трябва да признаем, че им се получава доста добре.
 
 
барут в двигателя
  
  
За да направят опита, те ползват едноцилиндров двигател от Briggs & Stratton, реномирания американски производител на мотори за косачки и генератори. За да се вижда какво се случва в горивната камера, главата е заменена с дебела плочка от прозрачен акрилат.

Понеже барутът се възпламенява лесно и без приток на външен кислород, техничарите трябва да измислят доста оригинален начин да го доставят безопасно до горивната камера. След като това е отметнато, идва време за експеримента. Както ще видите от долното видео, той не продължава дълго: двигателят почти веднага експлодира, а прескочила от него искра възпламенява и барута в тръбата за доставка.

Акрилатната глава е напълно унищожена, взривът е избил всички болтове от гнездата им. Най-изумителното е, че след като подменят болтовете и връщат оригиналната глава, влогърите стартират отново мотора и той работи, сякаш нищо не се е случило. Което може да ни накара само да съжаляваме, че от 20-те години насам Briggs & Stratton не прави двигатели и за автомобили.


Вижте целия експеримент във видеото на Warped Perception:

0 от 500