IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Търсенето на хибриди и електромобили в Европа скочи със 130%

Продажбите на електрифицирани модели заемат близо 1/5 от пазара през юли

Европейският автомобилен пазар е почти възстановен след карантината, като през юли са продадени 1,279 млн. нови автомобила. Това е само с 4% по-малко от същия месец на 2019 година. Като цяло обаче общият брой продажби от началото на януари до края на юли е с 35% по-нисък, сочат данните на агенция JATO Dynamics.


JATO Dynamics


Пандемията обаче не се отразява на ръста на интереса от страна на европейските потребители към всички видове електрифицирани автомобили. По данни на агенцията, през юли техният дял от общият брой продажби вече е 18% - 230 700 единици. За сравнение, преди година този показател е бил 7,5%.

Най-интересното в случая е как се развиват чистите електромобили. Техните продажби в Европа са се увеличили от 23 400 през юли миналата година до 53 220 през тази. Най-популярният модел си остава Renault Zoe с 9280 продажби, което е два пъти повече от следващия в подреждането. В Топ 10 няма модел на Tesla, тъй като европейските дилъри на марката изпитват сериозен дефицит на електромобили.

Топ 10 по продажби в Европа на електрифицирани автомобили според JATO Dynamics:

JATO Dynamics

Продажбите на зареждащи се хибриди за една година са се увеличили 4,5 пъти – до 55 800 бройки, като най-популярният модел е Ford Kuga PHEV. При стандартните хибриди (включително и тези със стартер-генератор) ръстът е с 89%, но пък като брой продажби те са най-много – 122 000, което се обяснява с популярността им.

В Европа продължава да се отчита и спад на продажбите на дизелови автомобили. Ако през юли 2019 година на тях са се падали 31% от пазара, то през миналия месец този показател вече е 28%. А само преди няколко години половината от продажбите в Европа се падаха именно на дизелите.

Снимки: JATO Dynamics

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Хибриди, булшити и подобни - проста сметка с разхода обезмисля всички подобни напудрени начервени и тем подобни - защо да кихам 10к отгоре на тойотка или който и да било, при положение, че от разход не се избиват? Няма нужда да ни правите на маймуни - защо криете освен това колко по-опасен е един хибрид с батерията отпред?
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Джоди ( преди 3 години )
    Не е нужно субсидии да има! Ами ще кажат няма пари откъде! Ами нека покупката на електромобил да е сделка освободена от ДДС! Нещата ще си дойдат на местото когато цените паднат! Ама много ни е слабичка инфраструктурата! Как ги виждате да се зареждат електромобили след две години и да не премигат лампи...хеле па по Черноморието! Айде няма нужда! Мънички сме и то много!
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не мисля че е редно меките хибриди да ги броят. Щом не може да изкара 1-2 км на ток, никакъв хибрид не е.
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 3 години )
    Тойота са там където трябва - на първо място в списъка на единствената от трите технологии която носи печлба - хибридите.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Койота къде е в тоя списък, че недовиждам.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Как вървят продажбите на водородните автомобили - питам за един приятел? Продадоха ли 2 бройки тоя месец?
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    То е ясно че с тези субсидии продават каквото сварят да произведат (дори Е-Голф 7 с 200км пробег) но важното е като спрат субсидиите да намалят цените и да продължат продажбите с такива темпове
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 години )
    Поправка - таблицата не съвпада и с цифрите за май месец. Странно толкова различни данни от различни източници. Аз гледам cleantechnica точка com и carsalesbase точка com
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 3 години )
    Мисля, че статията е малко неточна - таблицата която сте публикували е само за месец юни, ако се вземат данните за първите 6 месеца на годината цифрите и моделите са малко по различни - напр. най-продаваният модел не е Форд Куга, а Аутландер