IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler ще плати 3 млрд. долара обезщетения за дизелова измама

Германският производител постигна договорка с властите в САЩ

Концернът Daimler съобщи, че е постигнал споразумение за уреждане на съдебни искове, заведени срещу него в САЩ, заради използване на софтуер, който изкуствено намалява вредните емисии на дизеловите двигатели.


Daimler


Договорката с властите се отнася за искове от страна на граждани и на екологични организации, свързани с 250 000 дизелови автомобила, продадени на територията на САЩ. Тя включва и искове от Агенцията за опазване на околната среда, Министерството на правосъдието, Бюрото за въздушни ресурси в Калифорния (CARB) и Генералната прокуратура на Калифорния.

Германският производител заяви, че очаква разходите по споразуменията да възлязат на 1,5 млрд. долара, а уреждането на отношенията със собствениците да струват още 700 млн. Останалата част от парите – около 1 млрд. долара, ще отидат бъдат похарчени за бъдещи екологични проекти“.

Говорител на CARB потвърди, че сумата по споразумението ще достигне 1,5 млрд. долара и ще засегне 250 000 превозни средства в цялата страна. Агенцията ще разкрие повече подробности, след като обвързващите постановления за съгласие с правителствените агенции на САЩ бъдат внесени в щатския окръжен съд, което се очаква да стане в средата на септември.

Основният производител на автомобил в концерна Daimler – компанията Mercedes-Benz, заяви, че очаква споразумението да се отрази на приходите му през следващите 3 години. Най-сериозното въздействие ще бъде през следващите 12 месеца.

Снимка: Daimler

0 от 500