IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen възражда Beetle като електромобил

Компанията регистрира името на новия модел в ЕС

Германският производител Volkswagen е подал заявка в Бюрото за интелектуална собственост в ЕС за регистриране на търговския знак „e-Beetle”, което показва, че легендарният модел на марката ще се завърне като електромобил.


VW Beetle


Заедно с „e-Beetle“ в базата на патентоното ведомство се появяват още заявки за регистриране на няколко наименования - „e-Golf Classic“, „e-Karmann“, „e-Kübel“ и „e-Samba“. Това е поредното доказателство, че компанията от Волфсбург готви сериозна офанзива на пазара на електромобили.

Volkswagen се сбогува с Beetle преди година, когато последната бройка от хечбека с 80-годишна история беше произведена в завода в Пуебла (Мексико). Тогава изпълнителният директор на компанията Херберт Дийс заяви, че „Бръмбара“ слиза от конвейера завинаги. Самият той обаче две години преди това беше обявил, че хечбекът може да стане част от новата епоха на електрификация и да премине на модулната платформа MEB, разработена за „зелени“ автомобили.

Beetle на ток няма да бъде първият класически модел на Volkswagen, който ще заживее нов живот. През 2022 г. компанията ще пусне на пазара електрическия ван ID.7, който ще бъде в стила на легендарния Microbus от 1950 г.

С производството на е-Beetle ще се заеме подразделението Vokswagen Group Components, което разработва акумулатори. През миналата година неговите специалисти представиха електрически „Бръмбар“, разработен съвместо с фирмата eClassics. Електромобилът получи силовия агрегат от ситикара e-up! С мощност 82 к.с. и батерия к капацитет 36,8 кВт/ч. Пробегът с едно зареждане на този хечбек е 200 км.

Снимка: Volkswagen

0 от 500