IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проучване: Сензорният екран води до ръст на катастрофите

Втората причина за увеличаващия се брой смъртни случаи е използването на смартфон

Властите във Великобритания сериозно са загрижени за ръста на катастрофите с фатален край по пътищата на кралството. Ако до 2010 г. те намаляваха стабилно, оттогава до 2020 г. графиката вече обрисува плато. Това означава, че всички мерки, насочени към намаляване на смъртността, са оказват безполезни. Затова беше проведено проучване, което разкри влиянието на два фактора - на първо място модерните мултимедийни системи със сензорни екрани, а на второ - смартфоните.


Сензорен екран


Повечето съвременни автомобили имат поне един тъчскрийн за развлекателната система. Често пък приборният панел е заменен с друг дисплей, който също показва повече информация от досега. Освен това, понякога пътникът до шофьора има свой отделен екран.

Някои производители са сигурни, че такова количество екрани в автомобила изобщо не са знак за прогрес. Японската Mazda например обяви, че постепенно ще се откаже от сензорните екрани и останалите дисплеи в моделите си. Един от старшите инженери на компанията Матю Валбуена проведе проучване, което разкри неизбежно движение на волана в момент, когато водачът се разсейва от използването на тъчскрийна. Разбира се, в определени ситуации това може да доведе до повишен риск от злополуки.

Министерството на транспорта на Обединеното кралство отбелязва и влиянието на смартфоните върху поведението на хората, включително шофирането. Въпреки постоянно увеличаващите се глоби, използването на телефон по време на шофиране все още е една от основните причини за произшествия. И не само във Великобритания, но и в много други развити страни.

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На Пежо дори климатика се контролира с тъчскрийн. Тъпотия.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Дедо ( преди 3 години )
    Верно ли, бе? Мани, не думайте! Толко зор видехме да вкараме таблети по таблото и да ви накараме да ги харесвате, па сега да ги махаме.
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Кой *** ще издава гласови команди на колата си, особено докато вози приятели или семейство? Климатик с едно нормално табло се настройва безпроблемно натискайки едно физическо копче. Става без дори да сваляш поглед от пътя.
  • #5
    2 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    По същата логика да си нагласиш температурата на климатика води до катастроф. А иначе който наистина има такъв знае, че повечето функци не са достъпни по време на шофиране с цел безопастност, за тази цел има и гласови команди, е големи разбирачи всички значи бе.
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не знам кой *** (в Германия) си е мислил, че, при положение че телефоните водят до смърт, инсталирането на още по-голям телефон на таблото ще е добра идея...
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Нали все казваха, че превишената скорост е най-честата причина за фатални катастрофи? Или другата песен - неспазване на дистанция? Сега сензорните екрани следвани от телефоните? Поседно, кое е? Или както казва колегата 2 - света се напълни с мързеливци, които си мислят (е де да мислеха), че след като колите им са като PlayStaion имат и ресет?
  • #2
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    От години разправям, че ако се разкара "инфотейнмънт-а" от колите няма нужда да се монтират и още куп други системи, като лейн-кийпинг, блайнд спот и т.н. щото *** вместо да търкат джамлъка ще карат и вниманието им ще е на пътя! да не говорим, че колите ще станат по-леки и екологични и по-евтини! Само че света се напълни с *** и те вече са мнозинство - та напълно приветствам идеята на анонимния колега за директен обстрел!
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    направо трябва да монтират автоматизирани картечници по улиците и като детектнат че някой говори по телефон или чати - огън!