fallback

Най-дълговечните съветски автомобили

Изненадващият лидер в тази класация скоро ще отбележи половин век в производство

Нормалната продължителност на живота на един автомобилен модел е между 5 и 10 години. Има, разбира се, и прочути изключения - като френското Renault 4, което остана в производство между 1961 и 1994, индийския Hindustan Ambassador, правен от 1954 чак до 2014, и, разбира се, оригиналния Volkswagen Beetle, чиято първа бройка слезе от конвейера през 1938, а последната - през 2003, 65 години по-късно.     

Митичната ГАЗ-24 Волга, мечтата на всеки честен частник при късния социализъм, остана в производство четвърт век без няколко месеца. Това дори не я нарежда в Топ 5

В списъка на най-дълговечните модели обаче много сериозно присъствие имат и социалистическите марки. Обяснението е просто: в Източния блок индустрията никога не смогваше да задоволи търсенето и гладните за автомобил граждани бяха склонни да купят какво да е, стига да се движи. Оттам и мотивацията на заводите да правят промени не бе особено висока. В следващата подборка са 14-те най-дълго произвеждани съветски автомобила, някои от които се правят и до ден-днешен. За повечето вероятно се досещате и сами, но сме сигурни, че победителят в тази класация ще изненада доста хора.

14-те най-дълговечни съветски автомобила (ГАЛЕРИЯ):

fallback
  • #8
    анонимен ( преди 3 години )
    здрави и хубави коли... а сега? бок//уци!
  • #7
    ветеран ( преди 3 години )
    Ай сега - 120 литра!! Някои тука, представи си, сме карали ЗИЛ 130 и В и С модификации. 45 - 60 му беше разхода! Виж Газ 66, т.н. Виетнамка беше нещо друго! Но пък тя беше адски проходима!
  • #6
    анонимен ( преди 3 години )
    ЗиЛ 130 беше уникален.Харчеше по 120 литра на 100 километра.
  • #5
    анонимен ( преди 3 години )
    е не е баш автомобил Зила :D
  • #4
    555 ( преди 3 години )
    Забравили сте още един истински "динозавър". ЗиЛ 130, който се прави от 1962 до края на 2014. 52 години производство и близо 3.5 милиона бройки.
  • #3
    анонимен ( преди 3 години )
    къде ти е прас лука любител
  • #2
    анонимен ( преди 3 години )
    още една чукча - коментатор :D
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    ха ха пак ли някаква глупост с тези измислени каруци колко хубави били като бонбоните едно време хапнеш един и ти стърчи цял ден
fallback
Последни