IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Жан Алези си продал колата, за да кара синът му в F2

Разходите в по-ниските серии вече достигат до 1.8 млн. евро на пилот за сезон

Бившият ас от Formula 1 Жан Алези разкри, че му се е наложило да продаде собственото си Ferrari F40, за да може да финансира карането на сина си Джулиано в по-скромните серии Formula 2. Французинът от сицилиански произход призова да се направи нещо за понижаване на цената за начинаещи пилоти, за да не стане моторният спорт само за милионерски синове.


Жан Алези, Джулиано Алези

Ферари в гаража или синът ми на пистата - изборът не беше труден, признава Жан Алези


Младият Джулиано Алези изкара няколко години в сериите GP3, където записа четири победи, преди да стигне до F2. Според баща му разходите в по-ниските серии като F2 и F3 са достигнали астрономически размери. Бюджетът за F2 може да е до 1.8 млн. евро на година, докато едно добре запазено Ferrari F40 струва едва около милион.

"Толкова говорихме за таван на бюджетите във Formula 1, но нищо не се промени в F2, не намалиха дори таксите", оплака се Алези, според когото много от пилотите няма да са в състояние да изкарат целия сезон заради колосалните разноски.


Жан Алези, Айртон Сена, Герхард Бергер, Монако 1990, Формула 1

Гран при на Монако през 1990: дебютиралият само преди година Жан Алези вече е на подиума, между Айртон Сена и Герхард Бергер

 
Алези получи своето F40 като част от договора си със Скудерия Ферари между 1991 и 1995. Роден като Джовани Алези в семейството на сицилиански автомеханик в Авиньон, той направи дебюта си в F1 с тима на Tyrell през 1990 и въпреки скромната като възможности кола записа две втори места - в САЩ и Монако. Смятаха го за най-големия млад талант във Формулата, но кариерата на Алези не мина съвсем според очакванията и той си остана само с една победа - в Канада през 1995.

Все пак Алези признава, че не се е колебал да продаде своето Ferrari, за да сбъдне мечтата на сина си. "В моето семейство вършим нещата със страст. Да имам F40 в гаража или синът ми да се състезава - това не беше труден избор. И без това вече съм твърде стар, за да го карам", обясни с усмивка бившият пилот.
 


0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Мод ( преди 3 години )
    Да не забравяме какво меле спретна именно синът му на спа, и загина млад пилот,а друга надежда бе тежко ранен. Не винаги таланта се предава по наследство ,по скоро и синът му е от платените пилоти на цената на едно ферари.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Man ( преди 3 години )
    Адмирации! Нищо не може да се сравни с кефа да гледаш дете ти как се бори и успява!
  • #1
    16 rate up comment 2 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 3 години )
    Крайно симпатичен човек е Алези. Успех на наследника, дано въпреки разходите и трудностите се докаже.