IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тайната на мистериозния Mustang беше разгадана

Над 5 години Ford не можеше да установи прототипа на снимките от архива си (ГАЛЕРИЯ)

Дълги години в подразделението Ford Performance си блъскат главите над загадъчния произход на един Mustang със средно разположен двигател, четири снимки на който са направени през 1966 г. в дизайнерското студио на бранда в Диърборн. Тези фотоси са единственото споменаване на мистериозния прототип, а в архивите данни за този автомобил липсват. Репортерите на Autoblog обаче успяха да стигнат до истината.


Ford Mustang Mach 2 - макет


В разгадаването на мистериозния прототип е включен историка Джим Фарел, който от своя страна се свързва с 13 бивши служители на дизайнерското студио, работили в него през 1966 г. Сред тях е и Бад Магалди, който през 60-те години на миналия век стажува в Диърборн. Именно той разказва историята на мистериозния прототип. Магалди посочва, че автомобилът на снимките е макет на Ford Mustang Mach 2 (на снимките в галерията), който е представен на автомобилното изложение в Чикаго през 1967 г.


Ford Mustang Mach 2 - макет


С тези думи той потвърждава теорията, изказана по-рано. Тази версия обаче е отхвърлена поради факта, че прототипът на снимките има външни и структурни различия от Mustang Mach 2. "Не съм сигурен колко хора са знаели за това. Бях започнал втората си година от стажа и работех извънредно. Дизайнер на проекта беше Джери Морисън, а инженер на студиото - Боб Хазард. Вярвам, че идеята за концепцията е принадлежала на вицепрезидента по дизайна Джийн Бординайт", посочва Магалди.

Той пояснява, че прототипът е сглобен от инженери, а не от дизайнери. По-късно макетът става основа за модел, направен от пластилин. Изложбеният Mach 2, от своя страна, е създаден с усилията на студиото Kar Kraft, има тръбна рама и панели на тялото, изработени от фибростъкло. По-нататъшната съдба на макета не е известна. Според една версия той е бил използван повторно за друг модел или унищожен.

Снимки: Ford

0 от 500